Їсти млинці та зустрічати весну: в Україні відзначають Масляну

Їсти млинці та зустрічати весну: в Україні відзначають Масляну

Масляна є одним з найдавніших слов'янських свят, що дісталися нам у спадок від язичницької культури.

Від понеділка, 20 лютого, в Україні починається Масляна, або, як ще кажуть в народі, найсмачніший тиждень року. У давнину, господиням не дозволялось виконувати хатню роботу, а їхні таланти були направлені на одне – запашні золотаві млинці. "Сніданок з 1+1" розповів деякі цікаві факти про Масляну.

Їсти млинці, проводжати зиму і зустрічати весну. Масляна – одне з найдавніших слов'янських свят, яке дісталося нам у спадок від язичницької культури. Пращури вірили: що веселіше відгуляти масляний тиждень, то щасливішим буде весь подальший рік. А в усіх оселях міцно стояли аромати запашних млинців.

Цікаво, що їсти їх треба було майже невпинно. Вважалося, що скільки разів собака махне хвостом, стільки млинців має бути на столі. І, мабуть, найважче на Масляну було господиням. Адже випікати і частувати млинцями доводилося сім днів на тиждень.

Хтось замішував тісто з появою зірок у небі, хтось додавав у нього сніг, а дехто навіть примовляв заклинання і загадував бажання. Мало хто знає, що, крім млинців, символом Масляни в Україні є вареники. Причому вареники із сиром, густо намащені вершковим маслом і заправлені сметаною.

У народі існувала така приказка, що треба наїстися їх стільки, щоб весь рік бути як вареник у маслі.

А загалом Масляна – це не лише млинці та розваги, це насамперед сімейне свято, і чудова нагода зустрітися з близькими та рідними і разом, за смачним столом, проводити зиму і зустріти довгоочікувану весну.

Повʼязані теми:

Наступна публікація