Ющенко розповів, як Московський патріархат зірвав надання Томосу десять років тому

Ющенко розповів, як Московський патріархат зірвав надання Томосу десять років тому

Фото: УНІАН

Патріарх Варфоломій був готовий розпочати необхідні процедури, але не зробив цього.

Під час приїзду Вселенського патріарха Варфоломія в Україну в липні 2008 року мав розпочатися процес надання Українській церкві Томосу про автокефалію. Про це розповів в інтерв’ю Громадському екс-президент України Віктор Ющенко.

За його словами, на той момент уже існувала домовленість про підготовку "дорожної карти" з цього питання. "Процедурна частина, як вона в фіналі виглядала, виходила з того, що кожний владика Автокефальної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, пише петицію на ім'я Константинопольського патріарха з приводу його підтримки і бажання утворення єдиної Української помісної церкви", — розповів Ющенко.

Іще один крок до Томосу: Порошенко та Патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю

Іще один крок до Томосу: Порошенко та Патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю

Однак у цей план втрутився зовнішній чинник – патріарх Московський Алексій II, який терміново і без запрошення прибув до Києва та зажадав зустрітися з патріархом Варфоломієм. Ющенко вважає, що в розмові між ієрархами і вирішилося на той час питання про Томос. "Базова домовленість, яка була досягнута — це те, що вони повертаються до церковного спілкування, і в межах цього церковного спілкування Російська церква підтримує ініціативу Константинопольского патріарха щодо скликання світового собору. В розмін на що? Можна я поставлю три крапки?", — сказав Ющенко.

Як відомо, в подальшому РПЦ в останній момент відмовилася від участі у Всеправославному соборі на Криті. Після цього патріарх Варфоломій розпочав процедуру надання Українській церкві канонічної автокефалії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація