З офісу "РИА Новости" вилучили всі сервери та обшукали ще кількох співробітників

З офісу "РИА Новости" вилучили всі сервери та обшукали ще кількох співробітників

Керівник "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський

Нині українська редакція видання не працює.

Київська редакція російського інформаційного агентства "РИА Новости" після вчорашніх обшуків не працює, йдеться у ТСН.16:45.

Обшуки проводили ще в кількох співробітників агентства. Тепер працівників редакції СБУ допитає як свідків. Із офісу "РИА Новости" слідчі вилучили усі сервери.

Керівнику українського представництва російського інформагентства Кирилові Вишинському вночі оголосили про підозру. Він уже не в Києві, затриманого перевезли у Херсон - бо саме там зараз працює прокуратура Автономної Республіки Крим, яка розслідує справу.

Після затримання Вишинського, слідчі розповіли, що Москва йому щедро платила за антиукраїнську діяльність – 50 тисяч євро щомісяця, надала російське громадянство і навіть нагородила медаллю "За повернення Криму".

"Є аудіо-, відеозаписи дій цієї людини, що доводять його роботу на російські спецслужби. Я вважаю, що хоча й запізно, але правильно, що СБУ документує, фіксує і затримує осіб, які працюють проти інтересів нашої країни", - прокоментував нардеп Антон Геращенко.

До Херсона Вишинського привезли опівдні. Зараз він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання СБУ Криму. І саме місцевий суд обиратиме підозрюваному запобіжний захід. 

Адвокат затриманого заявив, що його клієнт не визнає оголошену йому підозру і розцінює затримання як провокацію. Захисник також додав, що Вишинського ще не допитували.

Найпевніше, запобіжний захід Вишинському обиратимуть 17 травня. Стаття кримінального кодексу "Державна зрада" передбачає позбавлення волі від 10 до 15 років. І запобіжний захід тут може бути тільки один – безальтернативне тримання під вартою. Цього і проситиме прокуратура.

Кореспондент ТСН Олена Ваніна

Керівник філії пропагандистського агентства “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський був затриманий співробітниками СБУ 15 травня. Після проведених обшуків у приміщенні редакції йому закидають підривну інформаційну діяльність, антиукраїнську пропаганду в інтересах Росії. За даними Служби безпеки, російський журналіст навесні 2014 року відвідав окупований Крим, після чого готував статті з виправданням анексії. Він готував матеріали про підтримку терористичних “Л/ДНР”. При цьому фінансування на таку діяльність, за даними слідства, надходило через Сербію із Росії. Щомісяця - 53 тисячі євро. Під час проведення обшуків у Вишинського були знайдені паспорти громадянина РФ та України, а також російські державні нагороди.

Своєю чергою, російські пропагандистські ресурси стали на захист Вишинського. Міністерство закордонних справ Росії надіслало Україні ноту протесту через обшуки в офісі інформагентства.

Справою Кирила Вишинського займатиметься прокуратура АР Крим, яка на період окупації розташовується у Херсоні. За словами дружини затриманого, у Вишинського є “деякі” проблеми зі здоров’ям.

Повʼязані теми:

Наступна публікація