З України до Угорщини та Словаччини річкою несе величезну купу пластикового сміття

Сміття повністю перекрило річку Бодрог.

Із українського Закарпаття до Угорщини та Словаччини пливе гора сміття, переважно пластикових пляшок та сміттєвих мішків. Непотріб уже перекрив річку Бодрог.

Пластиковий затор на водоймі нині вже має 100-200 метрів у довжину й постійно зростає. Про це повідомляють угорські та словацькі ЗМІ, пише mukachevo.net.

Бодрог - притока Латориці, що несе свої води із Закарпаття через територію Словаччини та Угорщини. Тож місцеві екологи припускають, що сміття припливло саме з України.

"Такого ми не бачили років 30. Затор із пластику нині має 100-200 метрів у довжину і постійно зростає. Наразі він перебуває у гирлі Бодрогу, а далі рушить у бік Угорщини", - каже один з місцевих активістів.

Петер Часар, який опублікував фотографії у соцмережі, нарікає, що в Україні "не можуть вирішити навіть питання з перевезенням пасажирів, не те, що із сортуванням відходів".

Якщо найближчими днями підуть дощі й підніметься рівень води, то навали сміття Угорщині не уникнути.

"У таких випадках ми завжди повідомляємо про цю проблему в Національне управління водного господарства. Таке скупчення побутового сміття трапляється нерідко, і особливо під час повеней. У цьому випадку, залежно від обсягу та природи забруднення, будуть визначатися можливості та режими очищення річки та берегів від сміття", - сказав співробітник охорони водних ресурсів Іштван Ковач.

Нагадаємо, 2015 року в Угорщину також припливли сотні тонн сміття із Закарпаття. І навіть - мертві свині. З пластикових пляшок, які припливають із Закарпаття, угорці будують човни, і влаштовують змагання, мета яких - привернути увагу до захисту довкілля.

Повʼязані теми:

Наступна публікація