В Україні стартує реєстрація абітурієнтів на ЗНО: основні умови вступу до вишів. Інфографіка

В Україні стартує реєстрація абітурієнтів на ЗНО: основні умови вступу до вишів. Інфографіка

Реєстрація на ЗНО розпочнеться 1 лютого / Фото: УНІАН

Під час прийому документів ВНЗ братимуть до уваги лише цьогорічні сертифікати ЗНО.

1 лютого опівдні в Україні розпочнеться реєстрація на участь у зовнішньому незалежному оцінюванні (ЗНО). Документи можна буде подати до 4 березня.

"Динаміка підготовки до ЗНО є позитивною. Календарні графіки дотримуються", – запевнив директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій, якого цитує пише УНІАН.

Схема реєстрації на участь у ЗНО, яка використовувалась у попередні роки, виправдала себе і буде застосовуватись і цього року. Детальніше про умови реєстрації вказано на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

У 2016-му для вступу до вищих навчальних закладів абітурієнти мають обов'язково подати сертифікати ЗНО лише цього року.

Кожен учасник ЗНО має право скласти тести не більше як із чотирьох навчальних предметів. Загалом, тестування буде проводитись з 12 предметів. Основну сесію ЗНО буде проведено з 5 травня до 17 червня, додаткову – з 14 червня до 4 липня.

Кожен цьогорічний абітурієнт обов'язково має скласти тести з двох предметів: української мови та літератури, а також на вибір – математики чи історії України.

Участь у ЗНО є безкоштовною та не обмежує вік учасників. Головна умова для участі – наявність повної середньої освіти.

Основна сесія із ЗНО в 2016 році відбудеться за таким графіком: 5 травня – українська мова і література; 11 травня – математика; 13 травня – історія України; 3 червня – російська мова; 6 червня – іспанська мова; 7 червня – англійська мова; 8 червня – німецька мова; 9 червня – французька мова; 10 червня – біологія; 13 червня – фізика; 15 червня – географія; 17 червня – хімія.

Додаткова сесія відбудеться з 14 червня до 4 липня.

ЗНО-2016: вимоги та дати

Перше загальноукраїнське ЗНО провели в 2007 році. Для випускників шкіл попередніх років воно було не обов'язковим і вони мали право складати іспити під час вступу у вищі навчальні заклади.

Якщо раніше можна було подати до вишів сертифікатів ЗНО попередніх років, то з 2015-го – лише свіжі, лише за той рік. Така ж норма діє і цього року – подавати можна буде лише сертифікати за 2016-й.

Результати ЗНО є одночасно результатами державної підсумкової атестації в школах, а також прохідними балами до вишів. Зарахування до них відбувається за рейтинговою системою, що оприлюднюють онлайн.

ВНЗ розпочнуть прийом документів (особисто та онлайн) від абітурієнтів із 11 липня і триватиме процес два з половиною тижні – до 27 липня. Варто звернути увагу, що завершення прийому заяв та документів від абітурієнтів, які проходять співбесіди, екзамени, творчі конкурси, відбудеться раніше – 20 липня, їхнє проведення – 21-27 липня.

Перша хвиля оголошення рекомендацій на місця державного замовлення відбудеться 1 серпня.

Цього року ВНЗ востаннє проводитимуть набори на освітньо-кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста та спеціаліста – це передбачено реформою вищої освіти в Україні.

Крім того, набір студентів до ВНЗ на всі ступені та освітньо-кваліфікаційні рівні у 2016 році буде здійснюватись за новим єдиним переліком галузей та спеціальностей, який затвердив Кабмін навесні 2015-го.

Повʼязані теми:

Наступна публікація