За перший тиждень декларації із сімейними лікарями підписали понад 150 тисяч українців – Супрун

За перший тиждень декларації із сімейними лікарями підписали понад 150 тисяч українців – Супрун

Фото: УНІАН

Під час підписання декларацій фіксують чимало порушень.

Протягом цього тижня, коли в Україні розпочалася кампанії "Лікар для кожної сім’ї", декларації із сімейними лікарями підписали понад 150 тисяч українців.

Про це у Facebook повідомила виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Кампанія з вибору лікаря розпочалася в усіх областях України. Медзаклади поступово підключаються до електронної системи охорони здоров’я - на 4 квітня в системі вже було 63% комунальних закладів, які надають первинну медичну допомогу. Щодня приєднуються нові. Загалом від часу запуску електронної системи охорони здоров’я підписано понад 266 тисяч декларацій про вибір лікаря", - зазначила Супрун.

В окремих містах, зокрема Львові та Дніпрі, виникли труднощі з початком кампанії, тож її старт відклали.

"Сьогодні у Львові почали підписувати декларації. В Дніпрі найближчим часом заклади також відновлять підписання декларацій", - уточнила глава МОЗ.

Супрун зазначила, що є чимало порушень.

"Щодо поодиноких порушень, то в деяких медзакладах громадянам відмовляли у вільному виборі лікаря. Найчастіший аргумент - пацієнт приписаний до іншого дільничного лікаря, тому має підписати декларацію в іншому місці. Нагадуємо, що неприпустимо тиснути на пацієнтів, аби вони підписували декларацію винятково зі своїм дільничним лікарем. Кожен українець вільний у виборі свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, де б він не був зареєстрований. Відмовити у підписанні декларації можуть лише з двох причин: 1. Заклад ще не підключений до електронної системи охорони здоров’я. 2. Всі лікарі медичного закладу набрали оптимальну кількість пацієнтів", - нагадала очільниця МОЗ.

Неправомірною також є відмова пацієнтам на підставі того, що в закладі немає бланків декларацій. Адже декларація формується в електронному вигляді й після заповнення роздруковується уповноваженою особою.

Уляна Супрун відповіла на запитання українців щодо вибору сімейного лікаря

Уляна Супрун відповіла на запитання українців щодо вибору сімейного лікаря

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація