Магазини нарахували мільярд збитків через крадіжки покупців

Магазини нарахували мільярд збитків через крадіжки покупців

Фото: ru.reuters

Крадуть не лише їжу, але й одяг та взуття.

За минулий рік з полиць українських магазинів наші співвітчизники поцупили товарів на суму понад один мільярд гривень, пише газета Дзеркало тижня.

Навіть за приблизними підрахунками, за останні 12 місяців українці винесли з магазинів кожен 20-й товар. Проте справжні масштаби цього явища набагато більші. Приблизно 1-1,5% прибутку кожного магазину втрачається через крадіжки.

Дослідники кажуть, що крадіїв умовно можна розділити на декілька категорій. Клептомани, які просто мають якусь нездорову потребу взяти те, що неправильно лежить. Молодь, яка робить це заради самоствердження та веселощів. З певних причин крадуть цілком респектабельні громадяни. Однак найчастіше цим грішать ті, що не мають грошей на харчування.

Також на крадіжках часто попадається персонал магазинів та супермаркетів: експедитори, вантажники, сортувальники й навіть охоронці. Як свідчать дані, головні причини втрат у ритейлі становлять: внутрішні крадіжки - 33,3%, зовнішні крадіжки - 32,9%, адміністративні помилки - 26,1%, шахрайство постачальників - 7,6%.

Щодо асортименту вкраденого, переважно людям цікаві дорогі та невеликі за розміром товари - прилади для гоління, одяг, взуття. З продуктів - сир, ковбаса, овочі та алкогольні напої.

Нагадаємо, що власник одиного з супермаркетів Польщі повісив на дверях табличку з написом, що кожного українця після оплати перевірятимуть на виході з магазину. Згодом він цю табличку зняв та пояснив свій вчинок саме тим, що поляки крадуть менше, ніж наші співвітчизники, які живуть закордоном.

Рік без покупок та лайфхаки маркетологів: як скоротити чек під час походів у супермаркет

Рік без покупок та лайфхаки маркетологів: як скоротити чек під час походів у супермаркет

Повʼязані теми:

Наступна публікація