За російським сценарієм. Хто з митрополитів УПЦ МП протистоїть планам Москви і хто їх втілює

За російським сценарієм. Хто з митрополитів УПЦ МП протистоїть планам Москви і хто їх втілює

Фото: УНІАН

Софроній не побоявся визнати, що хоче бачити автокефальну церкву.

Московський партіархат цього тижня пішов на відкрите протистояння. Його єпископи майже у повному складі проігнорували зустріч з президентом і закрились у Лаврі. Вони слідом за РПЦ розірвали відносини зі Вселенським Патріархатом і проголосували проти створення в Україні незалежної церкви.

Не бояться йти проти Москви лише кілька служителів УПЦ МП. Хоча є інформація навіть про залякування - вони збираються їхати на об'єднавчий собор, де мають створити автокефальну церкву. 

Ієрарх Української Православної Церкви Московського Патріархату митрополит Софроній, який також є керівничим Черкаської єпархії УПЦ МП, повідомив, що хоче служити українською. Каже, навіть священиків своїх питав, що означають деякі фрази старослов'янською, проте ніхто з них не зміг пояснити. "Там же "Отче наш, иже еси на небеси..." Нічого не понятно. А тут просто – "Батьку наш небесний...", - говорить він.

Владика - один з небагатьох ієрархів УПЦ Московського патріархату, хто не побоявся заявити, що мріє про автокефальну церкву. Митрополит Софроній не голосував за скандальні рішення: "Хто проти? Софроній потянув руку проти. Дивлюся, що всі мовчать. Софроній - один проти. Ну чого ти проти? Я піднявся. Кажу, що я буду дуже коротко. Проти того, що повторюєте Москву. Проти того, що у вас немає своєї думки. Проти того, що це неприпустимо для мене. Я хочу поїхати на Афон. Кажу, ваше блаженство, вас тепер на Афон не пускають, вам це приємно? А я там хочу причаститися, а мені не можна. Чому? За те, що Україна хоче здобути незалежність? То це треба з Константинополем треба рвати стосунки євхаристійні?"

"Я не відмовляюсь від цього (стати членом майбутньої автокефальної церкви). Я маю свій напрямок. Але все буде вирішено, де мені зупинитися – це вже після собору. Якщо я на соборі побачу, що це не веде до вічності в рятівному розумінні, я туди не піду. Просто я поїду на собор, щоб мені проникнуть, заглибитися і зробити для себе висновок", - додав Софроній.

У столичній філармонії святкували 100-річчя департаменту з питань релігії. Депертамент веде своє літочислення з часів УНР. У цьому місці зібралися майже усі причетні до релігійного життя в Україні. Сюди приїхав і предстоятель УПЦ Київського Патріархату Філарет, і очільник УАПЦ митрополит Макарій. Їхні церкви мають увійти до майбутньої автокефальної церкви. Вони привіталися та сіли окремо. Це може свідчити лише про одне - ситуація досить напружена. УПЦ Московського патріархату взагалі делегувала простого священика. Митрополит Онуфрій не побажав приїхати. "Коли я отримаю запрошення на цей об'єднавчий собор, як ви його називаєте, я буду думати: йти мені чи не йти. А сьогодні поки що такого запрошення немає. Дата собору поки що не озвучена", - зазначив митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ МП Олександр (Драбинко).

Підготовка до собору напружена, зокрема, через вибір майбутнього предстоятеля автокефальної церкви. Частина єпископату УПЦ МП та УАПЦ не хоче, аби її очолював Філарет, проте Київський патріархат наполягає, що саме він має стати на чолі новоствореної церкви. Але українському православ'ю конче потрібен компроміс представників усіх трьох церков. Самі вони за роки незалежності без Константинополя так і не змогли домовитися.

Від УПЦ МП потенційно у соборі будуть брати участь лише кілька ієрархів. Митрополит Софроній, митрополит Олександр та, можливо, митрополит Вінницький Симеон, який не голосував за скандальні рішення своєї церкви у Лаврі. Він та митрополит Олександр приїхали на зустріч до президента в Український дім пізно ввечері. Останній шкодує, що увесь єпископат УПЦ МП відмовився, бо так вирішило керівництво церкви, яке залежне від Москви. "Усі думали, що зустріч відбудеться. І всі наші єпископи, які мали до президента багато запитань, зможуть у вічі йому поставити ці запитання і отримати адекватну відповідь. Це провокація, яка була покликана на те, аби посварити наш єпископат з президентом", - вважає митрополит Олександр.

За зривом зустрічі може стояти митрополит Антоній, який де-факто керує Московським патріархатом в Україні. Він є фігурою, яка повністю підпорядкована Москві, тому і рішення УПЦ МП копіюють позицію РПЦ. І навіть по суті є одним рішенням. "Тому що це одна церква. Один мозговий центр. Ми не можемо ні про що говорити, тому що цією церквою в Україні керує митрополит Антоній "Паканич) – ставленник того режиму. Я більше, ніж переконаний. Українськая православна церква – це сукупність єпархій Російської православної церкви на території України. Так нас розглядає увесь православний світ. Ми повинні називати речі своїми іменами. Наразі це Російська православна церква в Україні. Так ми можемо сказати. Це по факту. І я є членом цієї церкви", - додав Драбинко.

Собор УПЦ МП у Лаврі продемонстрував майже повну залежність єпископату від свого московського керівництва. Майже всі сказали "ні" довгоочікуваній незалежній церкві в Україні. Дві руки проти - лише підтверджують ситуацію. РПЦ і УПЦ МП пішли у розкол. Митрополит  Московського Патріархату з сумом це визнає: "Моя особиста думка, я вважаю, що вони розкольники. Немає канонічної причини розривати євхаристийне", - переконаний Софроній.

Утім, одна річ - стадний інстинкт, а інша коли повернешся до своєї парафії. Називати себе українською церквою, поминаючи Москву і ігноруючи Вселенський престол, не вийде. Кожен із архієреїв Російської православної церкви в Україні, а називатися доведеться саме так, за ці дні має ухвалити вольове рішення: вони за канони чи за московських політиків у рясах. Таке ж саме вольове рішення мають ухвалити і ті, хто торгується за посади у новій автокефальній церкві. По-перше, вони прийшли до храму передусім служити Богу. По-друге, вони ділять шкуру ще далеко невбитого ведмедя.

"Призвав би наших архієреїв побільше учавствовать у цьому соборі. Відкинуть усе треба. Заради благополуччя і стану духовного життя на Україні. Цей процес незворотній, він уже йде, він буде. Тому треба подумать, а чому не сьогодні. А чому не мені бути учасником у тому, щоб був спокій в Україні", - сказав митрополит Софроній.

Сергій Гальченко

ТСН.Тиждень поспілкувався зі служителями УПЦ МП, які не бояться йти проти Москви

ТСН.Тиждень поспілкувався зі служителями УПЦ МП, які не бояться йти проти Москви

Повʼязані теми:

Наступна публікація