У МВС попередили про кримінал за селфі у виборчій кабінці

У МВС попередили про кримінал за селфі у виборчій кабінці

Фото: УНІАН

Порушник може понести покарання до 3 років позбавлення волі.

За селфі у виборчій кабінці загрожує тюремне ув'язнення, повідомив на брифінгу повідомив радник глави МВС Іван Варченко.

"Ми нагадуємо виборцю: ви не повинні нікому звітувати про своє волевиявлення. Більш того, ця звітність може нести ознаки кримінального злочину, оскільки виборець може нести покарання за розголошення результатів свого волевиявлення. Ви не маєте права фотографувати свій бюлетень, не маєте права демонструвати його на виборчій дільниці, тому що це порушення таємниці волевиявлення. Тобто ніяких селфі в кабінках, ніяких звітів", - сказав Варченко.

В Україні голосування є таємним і контроль за волевиявленням виборців забороняється. За словами Варченка, зйомка і фіксація будь-яким способом результатів волевиявлення - це порушення таємниці голосування. За порушення передбачене покарання до 3 років позбавлення волі.

Участь у екзит-полах не порушує таємницю голосування. "Відповідальність передбачена за публічну демонстрацію волевиявлення: це коли виборець вийшов з кабінки і показує свій бюлетень. Коли виборець в приватному спілкуванні сказав друзям, дружині або особі, що проводить екзит-пол, за кого він проголосував, це не є порушенням таємниці голосування", - пояснив представник МВС.

Нагадаємо, президентські вибори відбудуться в Україні 31 березня. За прогнозами експертів, третина українців відмовляється голосувати. Центральна виборча комісія уклала договір з державним підприємством "Поліграфічний комбінат Україна" на виготовлення виборчих бюлетенів для голосування за кандидатів на посаду президента загальною вартістю 166,36 млн грн. Крім того, у зоні проведення операції Об`єднаних сил утворили 80 виборчих дільниць.

Президентські рейтинги: Зеленський закріпив за собою лідерство – дослідження

Президентські рейтинги: Зеленський закріпив за собою лідерство – дослідження

Повʼязані теми:

Наступна публікація