Через три роки після трагедії "2 травня" в Одесі не покарано жодного винуватця

Через три роки після трагедії "2 травня" в Одесі не покарано жодного винуватця

Ніхто не відповів за смерть 48 людей.

Події 2 травня 2014 року, що мали бути мирною патріотичною ходою, перетворилися на найбільшу трагедію Одеси новітніх часів. Але винних у тих подіях і досі не покарано, а численні розслідування досі тривають, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Усе починалося з усмішок і патріотичної ходи: у місті проходив футбольний матч, фанати з Одеси та Харкова разом планували пройти містом до стадіону. Міліція працювала в посиленому режимі, бо ще задовго до матчу з'явилися повідомлення про провокації. Свою ходу зорганізували й проросійські сили, які начебто мали йти іншими вулицями, але в реальності пішли на натовп уболівальників. Але на відміну від патріотів у руках проросійських активістів були палиці, гранати, пістолети та автомати.

Три слідчо-оперативні групи досі не покарали винних у трагедії в Одесі

Три слідчо-оперативні групи досі не покарали винних у трагедії в Одесі

Правоохоронці спочатку начебто намагалися зупинити сутичку, проте згодом камери і фотоапарати фіксували неймовірні кадри: заступник керівника обласної міліції Фучеджи поряд із людиною, котра стріляє в ультрас "Чорноморця" та "Металіста" з вогнепальної зброї, чоловік із карабіном, котрий стріляє під прикриттям правоохоронців, з-за їх спин, червоні пов'язки на руках міліціонерів – такі точно, якими позначали себе учасники проросійської ходи.

Фанати кинулися розбирати бруківку, щоби відбиватись і зводити барикади. Їм намагалася зашкодити міліція. Саме тоді з'явилися перші загиблі – серед проукраїнських активістів. Саме ця подія, твердить журналіст Тетяна Герасимова, і стала початком відліку в той день. "Усе намагаються звести до Будинку профспілок, але перші загиблі були тут", - каже вона. І після цього ситуація вийшла з-під контролю будь-яких організаторів: замість розбігтися, фанати згуртувалися та розігнали антимайданівців. "Пішла справжня війна. Зупинити людей, котрі йшли спалювати намети, ніхто б уже не зміг", - вважає Герасимова.

Уболівальники рушили на Куликове поле – до штабу антимайдану. Людей у наметах уже не було – вони мали майже 40 хвилин, щоби піти звідти, але з незрозумілих причин сховались у Будинку профспілок, а дехто з даху почав стріляти з пістолетів. Коктейлі Молотова полетіли в обидва боки, зрештою спалахнула і сама будівля. У вогняній пастці опинилися понад 300 людей. Полонених вогнем рятували навіть футбольні фанати, у яких ті стріляли, але витягти всіх не встигли – близько 40 душ учаділи. Однією з перших версій Генпрокуратури було використання якогось газу всередині споруди, але член "Групи 2 травня" Владислав Балінський відкидає її. Він каже, що туди заходили і рятувальники, але ураження газом вони не мали. Кількість загиблих, на його думку, відповідає масштабам пожежі, а от її причиною, як встановило розслідування інциденту, став саме коктейль Молотова: загоряння відбулось о 19:44 ліворуч фойє. "Або це була пляшка, котра від рами відскочила всередину, або ж ззовні – зараз це встановити нереально", - вважає Балінський.

Після пожежі й затримання активістів антимайдану в СБУ заявили, що події 2 травня в Одесі відбувалися за участі незаконних військових формувань, які прибули з Придністров'я, а координували їх диверсанти з Росії. Проте розслідування тривають і досі. "Спровокували люди з одеської дружини, конкретно їх командир – Сергій Долженков, котрий зараз сидить на лаві підсудних за організацію масових безладів", - каже Герасимова. Двоє громадян Росії, що причетні до подій, нині теж на лаві підсудних. Дві справи до суду довела і ГПУ – це справа колишнього керівника міліції Луцюка, який не задіяв план "Хвиля", і трьох співробітників МНС. Але їх керівники виїхали з України. Остаточної версії правоохоронців, хто, навіщо й чому організував побоїще в Одесі, українці так і не почули. Експерти припускають, що у силовиків і влади просто немає бажання доводити розслідування до логічного завершення.

Справу про масові заворушення розслідує вже третя слідчо-оперативна група. Вона допитала понад 70 свідків, призначила додаткові експертизи, зокрема й хімічну, а також повідомила про підозру трьом особам. Але самого вироку так нікому і не підписала.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація