За затриманого в Одесі російського татарина клопочеться ООН

За затриманого в Одесі російського татарина клопочеться ООН

Фото: УНІАН

Втікач із РФ сподівався отримати в Україні притулок.

В Одеському аеропорту на запит російського Інтерполу затримали татарина Ільдара Валієва, члена партії Хізбут-Тахрір. Він є громадянином Росії, казанським татарином, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Чоловікові загрожує поверння до Росії, де його заочно засудили за тероризм. У суді Валієву обрали запобіжний захід – 40 днів у СІЗО, доки готуватимуть документи на екстрадицію.

На запит російського Інтерполу в Одеському аеропорту затримали члена організації "Хізб ут-Тахрір"

На запит російського Інтерполу в Одеському аеропорту затримали члена організації "Хізб ут-Тахрір"

Валієв залишив Росію після початку переслідувань і переїхав до Туреччини, звідки перебрався до Одеси. За словами друзів, татарин був певен, що в Україні безпечно, адже тут, як і в більшості країн світу, Хізбут-Тахрір діє легально. "Чекаємо, що розберуться українські спецслужби. Росія – країна-агресор, і наша партія в Україні не заборонена. Ми думали, тут для нас усе безпечно", - зізнався друг родини, журналіст і правозахисник Тагір Мінібаєв.

Коментувати затримання у поліції України відмовилися. Управління верховного комісара ООН у справах біженців уже подало апеляційну скаргу, її розглянуть 8 червня в Одесі. У місті зараз залишаються дружина Валієва та четверо дітей. "Ми сподіваємося на позитивний підсумок, тому що мій чоловік – не злочинець. Розраховуємо на те, що Україна надасть нам політичний притулок, бо мій чоловік переслідується саме за політичні та релігійні переконання свої в Росії", - пояснила дружина затриманого Аделя Валієва.

Повʼязані теми:

Наступна публікація