Заборона "маски-шоу": Петренко розповів, які права матимуть бізнесмени та прості українці під час обшуків

Заборона "маски-шоу": Петренко розповів, які права матимуть бізнесмени та прості українці під час обшуків

Фото: Право на владу

Уряд розробив законопроект щодо протидії тиску на бізнес.

Відеофіксація слідчих дій, обов’язкова присутність адвоката та заборона вилучення оргтехніки – такі головні нововведення, який пропонує урядовий законопроект №7275 щодо протидії тиску на бізнес.

В ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1" міністр юстиції України Павло Петренко розповів, що зміниться для українців після того, як законопроект остаточно набере чинності.

Заборона "маски-шоу": Які права мають українці, якщо до них прийшли з обшуком

Заборона "маски-шоу": Які права мають українці, якщо до них прийшли з обшуком

  • "Якщо до вас прийшли правоохоронці з будь-якою слідчою дією, ви маєте право вимагати виклику адвоката і якщо цей адвокат не допущений, усе, що вони у вас витиснули, буде незаконним".
  • "Обшук проводиться лише під відеофіксацію. Це означає, що вам не зможуть підкинути якісь незаконні речі, не зможуть зробити провокацію. Не зможуть вам грубіянити та тиснути на вас, щоб вибити якісь покази. Відеофіксацію обов’язково буде робити слідчий. Так само ви маєте право робити відеофіксацію дій слідчого і вона потім буде у суді доказом неправомірних дій слідчого".
  • "Вилучення оригіналів документів та оргтехніки під час обшуку без рішення суду заборонено. Правоохоронцям можна буде зробити копію".
  • "Порушувати одні і ті самі кримінальні справи більше одного разу забороняється".
  • "Вводиться обов’язкова відеофіксація прийняття судових рішень. Ми таким чином захищаємо і суди, бо на них не будуть тиснути прокурори, щоб вони підписали низку ухвал. Бо суддя за це понесе відповідальність".
  • "Правоохоронців зобов’яжуть протягом 24 годин видавати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Ви подали заяву про вчинення злочину – вам зобов’язані видати витяг з ЄРДР про те, що справа почала розслідуватися".

Нагадаємо, 16 листопада Верховна Рада прийняла закон, що зобов'язує правоохоронні органи вести відеофіксацію обшуків, проведених у представників різних бізнес-структур. За законопроект Про внесення зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами при провадженні досудового розслідування (№7275) проголосували 312 народних депутатів. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація