Загадкова смерть демобілізованого у частині: прокуратура говорить про пияцтво, а рідні - про вбивство

Загадкова смерть демобілізованого у частині: прокуратура говорить про пияцтво, а рідні - про вбивство

У військовій частині родині обставини смерті Мусіна не пояснили / Фото: Getty Images

Загиблого знайшли зв'язаним у наметі із кляпом у роті.

У селищі міського типу Черкаське Новомосковського району Дніпропетровської області на території однієї з військових частин було знайдене тіло демобілізованого військовослужбовця Андрія Мусіна.

Про це ТСН.ua повідомили у військовій прокуратурі Південного регіону.

За словами прес-секретаря Павла Аксьонова, смерть настала внаслідок ішемічної хвороби та зупинки серця. Розслідуванням обставин справи займаються слідчі Новомосковського районного відділу МВС України в Дніпропетровській області.

"У той же день військовою прокуратурою Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України розпочато кримінальне провадження за фактом бездіяльності командування цієї військової частини - частина 2 статті 426 Кримінального кодексу України. За попередніми даними, померлий був у стані сильного алкогольного сп'яніння і порушував громадський порядок. Аби припинити хуліганські дії, колишні співслужбовці його зв'язали. Хто саме, наразі встановлюється", - заявив Аксьонов.

При цьому в ході провадження також з'ясовується, чому звільнений із військової служби Мусін перебував на території військової частини у п'яному вигляді. "Чому командири не припинили хуліганські дії? За дорученням військової прокуратури військова служба правопорядку перевіряє організації патрульної та вартової служби, а також,чи знали командири про те, що до померлого застосували насильство та зв'язали. Чому не вжили заходів для наведення статутного порядку. Хід перевірки, яку проводить військова служба правопорядку, контролює військова прокуратура Дніпропетровського гарнізону. За її результатами буде надано правову оцінку діям командуванням військовою частиною", - додали у військовій прокуратурі.

Своєю чергою, рідні померлого не вірять в офіційну версію. Так, за словами брата Андрія Мусіна Романа, про смерть стало відомо від невідомого солдата, якого "попросили повідомити про смерть", 28 березня цього року.

Відомо, що Мусін поїхав до своєї військової частини підписати документи про демобілізацію, після чого мав одразу повернутися додому.

"Ми на нього чекали вдома. Він поїхав до частини підписувати документи про демобілізацію. Він рік відслужив, закінчився термін. Він мав підписати документи і приїхати додому. А тут до нас приходить хлопець і каже, що знайшли його мертвим у наметі. Ми приїхали туди в частину, там кажуть: ось цей намет на території частини 20 метрів від КПП. Намет призначався для протигазів. І, виходить, його знайшли вранці мертвим. Руки та ноги скручені, зв'язані, в роті – кляп і заклеєний скотчем, зверху накритий матрацом", - розповідає Роман.

Знайомі загиблого розповідають, що у день загибелі їхнього друга під тим же наметом знайшли ще одного хлопця, який був зв'язаний із кляпом у роті. "Але його відкачали. Проте з ним поспілкуватися не дозволили і навіть прізвище, ім'я та по-батькові не сказали. Сказали тільки позивний і все", - коментує один із друзів загиблого.

При цьому брат Андрія зазначив, що загиблий конфліктів ні з ким не мав. Військовослужбовець телефонував брату напередодні і повідомив, що залишилося "поставити ще два підписи та вирішити якусь маленьку проблемку". Однак дзвінок був  із чужого телефону, оскільки в Андрія нібито вкрали телефон на території частини.

Коли Роман приїхав до військової частини з'ясовувати обставини, комбат розповів, що нічого не знає. "Ніхто нічого не знає: як сталося, хто його скрутив, навіщо, чий це жарт і що це". Знайомі Андрія натомість зауважують дивну поведінку командування військової частини: "Коли забирали документи, з'ясувалося, що його звільнили 26 числа. Як людина, яку звільнили 26 числа, перебувати  в частині 27 числа? Чому, отримавши документи, він не опинився за парканом? Він не мав права перебувати в частині".

За словами близьких, військове керівництво намагається приховати обставини трагедії: "Зараз нам передзвонюють хлопці з нашого міста, які там служать, і кажуть, що зараз там – генеральний "кіпіш": намагаються там наводити порядки, аби все це приховати".

Брат розповідає, що тіло загиблого забрати було дуже важко. "Не змогли знайти ні документів, ні паспорта, ані військового квитка. Ледь домігся. Хтось там ті документи знайшов, рюкзак, речі – ніхто нічого не віддав", - розповідає брат, додавши що в Андрія була  "зелена папка з документами", які свідчили про його контузію і неможливість повертатися на бойові позиції.

"Моя версія – це було вбивство", - вважає Роман Мусін.

Своєю чергою, в міліції стверджують, що Андрій Мусін загинув природною смертю, тому кримінальне провадження не відкривали. "Яке кримінальне провадження, коли природна смерть? Коли помирає бабуся, дідусь чи людина з онкологією, порушується кримінальна справа?", - прокоментували ТСН.ua у Новомосковському відділення міліції.

У прокуратурі наголошують, що кримінальне провадження відкрито за фактом бездіяльності командування цієї військової частини. "У всіх таких випадках військова прокуратура перевіряє, чи була дійсно бездіяльність, чи вона стала причиною, і буде вже дана правова оцінка командуванню", - уточнив Павло Аксьонов.

Зазначимо, що Андрій Мусін мав дитину від першого шлюбу. Також відомо, що він рік перебував на бойових позиціях в зоні АТО в районі Донецька, отримавши поранення і контузію. "Лікарі сказали, що йому не можна робити жодних фізичних вправ. Він міг тільки ходити", - повідомив Роман.

Андрія поховали у вівторок, 31 березня, у рідному Вільногірську.

Повʼязані теми:

Наступна публікація