ID-паспорт від 87 грн. Правила оформлення нових електронних посвідчень українця

ID-паспорт від 87 грн. Правила оформлення нових електронних посвідчень українця

Фото: УНІАН

ТСН.ua зібрав усю інформацію про те, хто та як отримає ID-посвідчення та скільки це коштуватиме.  

Від листопада Україна переходить на пластикові паспорти з біометричним чипом. Такі документи мають низку переваг перед старими паперовими паспортами. Однак отримати нове посвідчення поки що зможуть не всі. Перехід на документ європейського зразка відбуватиметься поступово.

ТСН.ua зібрав усю інформацію про те, хто та як отримає ID-посвідчення та скільки це коштуватиме.

ХТО ОТРИМАЄ ID-ДОКУМЕНТ

Новий пластиковий документ отримають особи, які досягли 14 та 16 років. Також серед дорослого населення наразі зможуть змінити паперовий зразок на новий ті, кому виповнилося 25 та 45 років, замість вклеювання фотографії у старий документ, а також ті, хто офіційно змінив прізвище (вступ у шлюб, розлучення, інші причини зміни прізвища) або ті, хто втратив паспорт через крадіжку, втрату або псування.

Старі паспорти ще діятимуть упродовж 4 років на всій території України. Перехід на новий зразок буде здійснений поступово.

ОСОБЛИВОСТІ НОВОГО ДОКУМЕНТА

Після повноліття ID-картку видаватимуть терміном на 10 років. Ім'я та прізвище у внутрішньому біометричному паспорті дублюватиметься англійською мовою, а не російською.

На чипі буде міститися найголовніша інформація: податковий номер, місце реєстрації та проживання, сімейний стан, діти та електронний цифровий підпис.

Особливості отримання біометричних паспортів

Особливості отримання біометричних паспортів

ПЕРЕВАГИ

Новий документ має низку переваг. Передусім він добре захищений від підробки, оскільки безконтактний чип неможливо скопіювати або змінити.

Також ID-посвідчення стійке до забруднень, вологи, кави і навіть фломастерів малюків.

Крім того, дані про людину тепер будуть зберігатися в електронній базі.

СКІЛЬКИ КОШТУВАТИМЕ НОВИЙ ДОКУМЕНТ

Для тих, хто вперше отримує паспорт громадянина України, оформлення буде безкоштовним. Його отримають ті, кому виповнилося 14 та 16 років.

Іншим потрібно буде сплачувати за документ. Водночас місцеві органи влади уповноважені частково або повністю звільняти певні категорії жителів від оплати вартості послуги.

На вартість оформлення нового паспорта впливає те, з якої причини ви його обмінюєте та як швидко хочете отримати ID-посвідчення.

За заміну та відновлення документа необхідно сплатити адміністративний збір, розмір якого складає 279 грн.

Так, за даними Урядового порталу, вартість оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого) й обмін паспорта громадянина України (у формі карти) за 20 робочих днів становитиме 87 грн, а за 10 днів – 174 грн.

Вартість оформлення і обмін паспорта громадянина України для виїзду за кордон за 20 днів становитиме 253 грн, а від 3 до 7 днів – 506 грн.

Оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого) та обмін проїзного документа біженця та особи без громадянства у термін за 15 робочих днів становитиме 156,46 грн.

Зазначимо, для оформлення ID не потрібно надавати фотографії. Світлина буде зроблена у відділенні Державної міграційної служби.

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація