Захист мера Вишгорода вимагає передати його справу до НАБУ

Захист мера Вишгорода вимагає передати його справу до НАБУ

Мера Вишгорода обвинувачений у хабарництві / Фото: СБУ

Адвокати наполягають, що прокуратура Київської області не має повноважень вести це слідство.

Засідання з обрання запобіжного заходу обвинуваченому в корупції меру Вишгорода Олексію Момоту розпочалося в суботу в Печерському районному суді столиці. Розгляду справи передували два пікети, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Першими під стіни суду прийшли противники мера. Вони тримали однотипні заготовлені лозунги та не могли чітко пояснити своєї мети. "Мене не готували якісь інтерв'ю давати", - зізналася одна з учасниць пікету у відповідь на прохання прокоментувати свою присутність.

Людей із цієї акції невдовзі невеликими групками почали пускати до суду, тоді як журналістам вхід забороняли. Згодом до будівлі прийшли й прихильники міського голови Вишгорода. Вони переконані в тому, що мера підставили забудовники, дозволи на будівництво котрим він збирався анулювати.

Понад 6 годин триває судове засідання Олексія Момота

Понад 6 годин триває судове засідання Олексія Момота

У самому суді дебати між глядачами завершилися тим, що прибічники Момота переконали частину "проплачених", за їхніми словами, людей піти з зали під оплески.

Сам обвинувачений свою провину заперечує. "Це абсолютно спровокований процес, до якого я не маю жодного стосунку. Ні до вимагання, ні до прохання, ні до примушування, ні тим більше до отримання", - заявив Момот.

Захист найперше оскаржив клопотання прокуратури, мотивуючи підслідністю справи. Адвокати наполягали: якщо інкримінують злочин службовій особі та в таких обсягах – то справу має вести Національне антикорупційне бюро та антикорупційна прокуратура, але не прокуратура Київської області. Обвинувачі у відповідь заявили, що в цьому питанні ще має розібратися і дати відповідні накази генпрокурор.

Адвокати оголосили відвід прокурорам. Однак суддя це клопотання не задовольнив. Слідом було оголошено відвід і судді також.

Обвинувачі тим часом озвучили власні очікування: арешт або застава в розмірі 10 млн гривень. "Ми визначаємо розмір застави. Він, на мій погляд, повинен скаладати 10 мільйонів гривень", - заявив представник обласної прокуратури Павло Чемерис.

Сторону захисту такі вимоги здивували. "Чому така сума завищена? Незрозуміло, яка арифметика у сторони обвинувачення, чому вони просять таку суму", - заявив адвокат Олександр Байдик.

Нагадаємо, до Служби Безпеки України звернувся представник будівельної фірми, яка зводить у Вишгороді житловий комплекс. Від нього мер вимагав € 200 тисяч та близько трьох тисяч квадратних метрів у новобудові. За такий хабар Момот обіцяв не перешкоджати будівництву житлового комплексу.

Міські депутати і голова райдержадміністрації, разом з колегами затриманого запевняли, що Олексій Момота не міг взяти хабара і переконували, що світлини затримання, які розповсюдили на сторінці СБУ у Мережі, насправді не мер і кабінет не його. За словами захисників Момота, така ситуація виникла, через будівельний скандал, який розгорівся у місті. Нібито у одному з провулків планували знести будинки, щоб звести новобудови, але мер став на захист мешканців і не дозволив знесення. Відтак його затримання – це помста, запевняють прихильника мера.

Кореспондент ТСН Олена Мацюцька

Повʼязані теми:

Наступна публікація