Захоплені біля Керченської протоки українські військові кораблі зникли зі стоянки в анексованому Криму

Захоплені біля Керченської протоки українські військові кораблі зникли зі стоянки в анексованому Криму

Їх вивезли у невідомому напрямку.

Українські катери "Нікополь" та "Бердянськ", а також буксир "Яни Капу", які були захоплені Росією біля Керченської протоки, зникли зі стоянки "Генмол" в анексованій Керчі.

Про це пише "Крим.Реалії".

Зазначається, що кораблі зникли у невідомому напрямку. ФСБ Росії публічно не повідомляла про їхнє переміщення.

Журналісти видання зафіксували зникнення катерів напередодні, а 25 червня зник і сам буксир.

Фото: Крим.Реалії

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року два малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з Одеси до Бердянська для створення нової бази ВМС в Азовському морі. Вранці того ж дня російський військовий корабель здійснив таран буксира "Яни Капу" недалеко від Керченської протоки. З екіпажу буксира ніхто не постраждав. Після цього російська сторона заблокувала прохід Керченською протокою. Українські кораблі простояли біля Керченської протоки до вечора 25 листопада і вирішили повернутися в Одесу. Після початку руху російські прикордонники почали переслідування українські судна, а після застосували зброю, напавши на них. Кораблі були захоплені, а 24 члени екіпажу взяті в полон. Кілька з них отримали поранення під час нападу

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня. Аналогічне рішення було ухвалене і в квітні, продовживши арешт морякам до середини літа 2019 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація