Захоплення українських кораблів в Азовському морі: як відреагував офіційний Київ

Захоплення українських кораблів в Азовському морі: як відреагував офіційний Київ

Фото: Reuters

Українська влада відреагувала низкою дій на захоплення українських кораблів.

В офіційному Києві готують план дій у відповідь на агресію в Керчинській протоці проти українських кораблів.

Через надзвичайні події в районі Керченського мосту президент України Петро Порошенко негайно скликав військовий кабінет та дав доручення послу ООН Володимиру Єльченку підготувати звернення до Ради безпеки ООН.

Пізніше, віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко зазначила, що Єльченко вже звернувся до Китаю, який зараз головує в Радбезі ООН, з вимогою негайно скликати засідання органу. 

Своєю чергою речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко додав, що українська сторона готує низку дипломатичних кроків на рівні генерального секретаря ООН, а також у Радбезі ООН у відповідь на дії Росії. Серед них - дипломатичний демарш.

Ніколенко додав, що провокації Росії у Чорному та Азовському морях будуть відображені в новій резолюції, яку готує українська сторона.

На російську агресію відреагували і в МЗС України. Так, міністр відомства Павло Клімкін заявив про перемовини з міжнародними партнерами.

"Я знаходжуся в постійному контакті з представниками НАТО та ЄС. Те що відбувається зараз - абсолютно новий рівень провокацій та агресії. Це порушує всі принципи міжнародного права. Дії РФ - реальне бажання захопити Азовське море. Ми працюємо з нашими партнерами. Росія має заплатити за це", - сказав він.

Речниця МЗС Катерина Зеленко розповіла про те, що 26 листопада збереться брифінг для акредитованих послів та військових аташе країн ЄС та "Великої сімки", представників міжнародних організацій щодо ситуації із захоплення українських катерів РФ. 

Тим часом військова прокуратура Південного регіону спільно з СБУ порушила кримінальну справу щодо атаки на українські кораблі.

Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що "дії РФ підпадають під ознаки акту агресії відповідно до визначення наведеного в пункті d) статті 3 Резолюції № 3314 (ХХIХ) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, а саме: акт агресії – це, зокрема, напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили, або морські та повітряні флоти іншої держави".

Також допомогу Україна попросила у Сполучених Штатів Америки. Посол України в США Валерій Чалий звернувся до американських партнерів для реакції на напад російських військових кораблів на українські в Азовському морі. А українське представництво в ОБСЄ та ООН у Відні на своїй сторінці у Twitter повідомило ініціювання екстренного засідання Радбезу ОБСЄ.

Секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив, що скликає опівночі засідання РНБО. Головне питання - введення воєнного стану через ескалацію воєнного конфлікту Росії з Україною.

На засіданні Радбезу підтримали рішення про введення воєнного стану та направили його на розгляд Верховної Ради України. Парламентарі зберуться на екстрене засідання, щоб розглянути це питання 26 листопада о 16-й годині.

Одразу після подій в Азовському морі в СБУ та ЗСУ повідомили про приведення особового складу в повну бойову готовність. Тим часом у Чорному морі весь склад Військово-морських сил України підняли за тривогою. Кораблі, які базуються в Одесі, напередодні пізно ввечері вийшли в море. 

Росіяни відкрили вогонь по українських катерах біля Керченської протоки

Росіяни відкрили вогонь по українських катерах біля Керченської протоки

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому поранивши щонайменше шістьох українських моряків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація