Захоронення сміття. Екологічна катастрофа загрожує не лише Львову, а всій Україні

Захоронення сміття. Екологічна катастрофа загрожує не лише Львову, а всій Україні

Фото: pixabay.com

Замість переробки й сортування відходів у державі продовжують їх спалювати або звозити на полігони й отруювати довкілля.

Ситуація зі сміттям катастрофічна загалом у всій Україні, а не лише у Львові, стверджують екологи. За їхніми даними, величезна кількість території перебуває під полігонами, які шкодять довкіллю.

Про це йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1".

Журналістка Ірина Маркевич, яка зробила цикл сюжетів про переробку сміття, зазначає, що в країні 95% сміття йде на захоронення на сміттєзвалища і лише 5% - на переробку. 7% території нашої країни - звалища. Це 43 тисячі квадратних кілометрів.

В Україні існують чотири заводи, що спалюють сміття. Але працює з них один - столичний. Також є один з переробки сміття, який не працює взагалі - в Рівному. Для порівняння, в маленькій Швейцарії є більше 30 сміттєспалювальних і стільки ж сміттєпереробних заводів. У Франції взагалі 130 заводів переробляють сміття на електроенергію.

Тим часом Україна купує сортований непотріб у інших країн, аби переробляти на нові матеріали та вироби. Наприклад, сусідня Польща поставляє нам порожні PET-пляшки.

Екологи обурюються, що влада не надто стурбована сміттям і вся діяльність у цьому напрямі обмежується розмовами. 

Цього тижня Кабмін пообіцяв вирішити сміттєву проблему хоча б у Львові. Проте шлях обрав найпростіший - влаштувати ще один полігон. Однак якщо проблему не вирішити, вже найближчим часом наслідки будуть катастрофічні й на всю Україну очікує те саме, що сталося у Львові.

За оцінкою екологів, держава не має часу на відтермінування вирішення проблеми: якщо нічого не робити, сміттєзвалища стануть труїти нас щодня.

Як вирішувати проблему сміттєзвалищ

Як вирішувати проблему сміттєзвалищ

Повʼязані теми:

Наступна публікація