На роботу після свят: як уникнути апатії і легко повернутись до звичного режиму

На роботу після свят: як уникнути апатії і легко повернутись до звичного режиму

Фото: Pexels

За словами лікарів, головне — нормалізувати сон.

Українці виходять зі свят. Спеціалісти кажуть, що через це можливі апатія до роботи, збиті ритми сну й харчування.

Переїдання і гуляння допізна — не єдині причини післясвяткової апатії. Все починається значно раніше, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Лікарі звуть це гіперстимуляцією, або ж емоційним перенавантаженням, що наростає ще до свят, бо на роботі все треба завершити, владнати власні справи, придбати подарунки і відстояти черги в магазинах. А вже опісля — щодня переїдати і зовсім збити ритм життя.

"Найголовніші моменти, на які треба вплинути, це спосіб життя. Загалом гігієна сну й екрани моніторів телевізорів, смартфонів впливають на все", — переконаний лікар-психіатр Іван Бреднєв.

Життя після свят: як не впасти у депресію через кінець відпочинку

Життя після свят: як не впасти у депресію через кінець відпочинку

Йдеться про те, що днів за кілька до роботи варто почати більше рухатися, бувати на свіжому повітрі, планувати свій тиждень, а головне — нормалізувати сон.

Лікарі кажуть, сон — чи не найважливіше із цього списку.

Сомнолог Юрій Погорецький запевняє, що засинати треба о 22:00, а прокидатися о 06:00. За цих умов імунітет буде сильнішим, пізніше загрожуватимуть інсульти та інфаркти, а також додадуться щастя і роботоздатність.

Лягати спати слід до опівночі — ідеальний сон, бо саме в ці години утворюється мелатонін — гормон щастя, омолоджується шкіра і зміцнюється імунітет. Якщо для вас це рано, то головне — завжди лягати в один і той самий час, і, звісно, не посеред ночі, а ще не наїдатися перед сном і не пересипати.

Киянка Марина Готовкіна три роки ґрунтовно досліджує тему сну. Вона на собі перевірила, як після нормалізації сну зникло роздратування, покращилося самопочуття і зросла продуктивність. Марина радить: останні пів години чи годину до сну проводити без телефонів, телевізорів і яскравого світла, аби організм заспокоювався. Та й загалом, і перед сном, і особливо під час виходу зі святкових гулянь, варто заспокоїти думки. Лікарі кажуть, що це дійсно має на нас великий вплив.

Не варто думати про витрачені кошти на свята.

Робочі ж будні слід розцінити як новий етап в житті, де з новим роком відкриються й нові можливості.

Нагадаємо, що у Києві під час посиленого карантину людям дозволили кататися на ковзанках і атракціонах.

Повʼязані теми:

Наступна публікація