Українців атакує "вірус працьовитості", який шкодить здоров'ю та кар'єрі

Українців атакує "вірус працьовитості", який шкодить здоров'ю та кар'єрі

Фото: ТСН.ua

Деякі українські компанії знайшли вихід: хворі колеги працюють з дому, щоб не наражати на небезпеку до 40% здорових працівників.

Хворіти і не йти на лікарняний - у світі за останніх десять років втричі збільшилася кількість людей, що чинять саме так. Про це говорять результати дослідження Британського королівського інституту персоналу та розвитку. Чи дотримується міжнародного тренду Україна, йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

"Ходили на роботу хворі. Така політика", - говорять працівники. Лікарі ж проти такого тренду. Вони наполягають, що організм не пробачить такого ставлення до себе. Тож, наскільки небезпечним є "вірус працьовитості" та чи варто працювати хворому, чи йти на лікарняний - думки українців розділилися. 

"Іноді з лікарняного викликають на роботу. А що робить? Бо треба зробити якусь роботу, а окрім тебе ніхто не може. Хворіти і ходити на роботу не дуже, добре, бо ти можеш заразити оточуючих. Береш хіба на 3-5 днів відпустку і лежиш з температурою лікуєшся. Якщо ти не вийдеш, ти вже підводиш своє керівництво і підводиш своїх колег", - говорять працівники. Натомість керівники підприємств стверджують, що часто працівники приносять "липові" меддовідки. 

Те, що українці дедалі частіше переносять хвороби на ногах, підтверджують в медичних закладах. "Люди середнього віку, найпрацездатніше населення, вони стали менше звертатися за лікарняними довідками. Тому що "я за будь-яку ціну повзу на роботу", - говорять лікарі. Хворіти – значить шкодити своїй кар’єрі, переконаний віце-президент британської ІТ-компанії Логан Карера. В його країні за останні двадцять років кількість лікарняних скоротилася вдвічі.

"У Великій Британії існує така ніби культура завжди приходити на роботу і навіть не називати себе хворим, якщо це можливо. Інколи люди просто беруть вихідний за власний рахунок замість лікарняного і це демонструє, що ти справді самовіддано працюєш", - говорить Карера. Експерти підтверджують, в Україні, як і у всьому світі, все більше керівників вважають відсутність на роботі через хворобу – ганебною.

"Є тренд ганити працівників за хворобливість. Роботодавець, бажаючи отримати запланований прибуток, мусить залучати працівників, навіть якщо вони хворі. І виникає ситуація, коли хвора людина, мусить ходити на роботу, аби довести роботодавцеві, що вона є стовідсотковим робітником", - говорить експерт. Практика виходити на роботу хворими – у світі вже навіть назву свою отримала – "презентеїзм". Та від нього більше шкоди, ніж користі, стверджують лікарі.

"Якщо людина з гострим вірусним захворюванням приходить на роботу, то на 40% збільшується ризик розвитку захворюваності у інших працівників. Не потрібно повзти на роботу за будь-яку ціну. Якщо на день-два залишились вдома, то втрати того, хто з вами контактує зменшаться на 25%", - говорять лікарі.  

В деяких українських компаніях рішення знайшли вже давно.Там хвороби працівників не підривають робочий процес – працівники, що занедужали, мають можливість віддалено працювати з дому.

Повʼязані теми:

Наступна публікація