Замість здоров’я – рак: чим небезпечні вітаміни, котрі українці вживають без порад лікаря

Замість здоров’я – рак: чим небезпечні вітаміни, котрі українці вживають без порад лікаря

Фото: pixabay.com

Медики наголошують, що неправильне вживання вітамінів не принесе жодної користі.

В кінці зими продаж вітамінів зростає в українських аптеках на 20%, не рахуючи замовлень на закордонних сайтах. Полівітаміни рекламують блогери, прихильники правильного харчування, і адепти здорового способу життя, тоді як лікарі кажуть, що єдиним показанням для вживання вітамінів можуть бути лабораторні дослідження з виявленою нестачею певної речовини, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Пані Таїсія вживає вітаміни на постійній основі незалежно від сезону – вона вважає, що пігулки допомагають їй бути ефективною, попри шалений ритм життя: "У мене один бізнес, другий бізнес, спорт, особисте життя і родина". Жінка переконує: щоби бути енергійною, красивою, не втомлюватися, не застуджуватися – їй потрібні вітаміни, які вона замовляє в закордонному онлайн-магазині. "Я приймаю базові мультивітаміни. Ось це добавка для печінки, далі імуностимулятор, бленд грибів китайських, пробіотики. Я приймаю два-три рази на день", - каже вона.

Лікарі застерігають, що вживати вітаміни без попередніх аналізів небезпечно

Лікарі застерігають, що вживати вітаміни без попередніх аналізів небезпечно

Пані Таїсія не радиться з лікарями, не здає аналізів. Про користь вітамінів розповідають блогери, прихильники здорового способу життя і правильного харчування. Лікарі ж наполягають: аби вітаміни були ефективними, їх нестачу треба визначити лабораторно. Не обов'язково здавати 10-20 аналізів – це дорого і не має сенсу. Дієтолог чи терапевт за певними симптомами може визначити, яке дослідженням варто пройти. Серед таких симптомів: випадіння волосся і ламкість нігтів, сухість шкіри і слизових оболонок, часті застуди, кровоточивість ясен, погіршення зору, постійна втома.

Медики радять приймати лише ту речовину, якої не вистачає організму. Залежно від лабораторних показників лікар підбирає дозу і тривалість прийому. Ударні дози полівітамінів, що українці прописують собі самостійно, в кращому разі можуть бути неефективними. У гіршому – шкідливими для організму. "Полівітаміни можуть мати токсичну дію на організм", - наполягають лікарі.

Шалено популярними у світі вітаміни стали пів століття тому. Революцію у цій царині зробив американський хімік Лайнос Полінг. Маючи дві нобелівські премії, він став беззаперечним авторитетом. В 1960-ті Полінг висунув теорію, що вітаміни можуть стати панацеєю від багатьох хвороб і навіть запобігти старінню. А сам науковець став вживати величезні дози вітаміну С, щоби не хворіти на застуду чи грип.

Вітамін С став науйпопулярнішою речовиною у світі, яку купують в аптеках. Однак вже по смерті вченого клінічні дослідження на тисячах добровольців довели, що вітамін С ніяк не може вберегти від застуди і не допомагає швидше одужати під час грипу. Більш ґрунтовні дослідження показали, що надмірне і безконтрольне вживання інших вітамінів збільшує ризики захворіти на рак.

Попри всі висновки науковців, продажі вітамінів продовжують зростати – у світі за останні 10 років вони збільшилися втричі. Наприкінці зими в українських аптеках попит на вітаміни збільшується на 20%.

Як повідомлялося, популярні в народі засоби профілактики застуд та вірусних інфекцій часник та цибуля нині в українських маркетах часто не вітчизняні, а китайські. Вони коштують до 70-75 грн за кілограм, а лікарі не радять переоцінювати їх цілющих властивостей.

Кореспондентка ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація