Замкнені та ізольовані у власних квартирах: як літні люди в Україні переживають карантин на самоті

Замкнені та ізольовані у власних квартирах: як літні люди в Україні переживають карантин на самоті

Фото: ТСН

Самотнє літнє подружжя місяцями не виходить із квартири, але зізнається — поки вони разом, це їх і тримає.

В Україні майже мільйон літніх самотніх українців, яким через карантинні обмеження доводиться особливо важко. Загроза COVID-19, важкі недуги, відсутність рідних поруч для допомоги і брак продуктів.

Про це йдеться 11 січня в сюжеті ТСН.19:30

Подружжя Кудрявцевих на схилі літ залишилось майже замкненим та ізольованим у власній квартирі. Більшість рідних або померли, або в іншій країні, або задалеко для провідувань.

92-річний Лев Кудрявцев — києвознавець та автор десяток історичних книг. Людмилі 85 років, вона не виходить з дому взагалі через перелом стегна. Вони разом 39 років, На сніданок пан Лев заносить дружині чай у ліжко. Спільний обід на кухні для них — за свято.

Ветеран Другої світової війни пересувається лише із ціпком. Розповідає, що переважно він лежить через болі в нозі, проте саме чоловік доглядає дружину. 

Для ТСН одягає піджак з орденами: "Я вітаю вас, мої любі співвітчизники, мої любі помічники", — каже пан Лев на камеру. 

Нині до нього завітали соцпрацівники. Чоловік зізнається: без допомоги було б сутужно. Карантину старенькі дотримуються ретельно. А у волонтерів та соцпрацівників 2021 року нова хвиля прохань про допомогу від самотніх та літніх. Самі ж розповідають, що покрити усю Україну вони не взмозі.

Офіційно літніх самотніх людей — більш ніж мільйон. Допомагають соцпрацівники тим, у кого пенсія до 3 тисяч гривень.

Склад, звідки беруть продуктові набори, нині спорожнів. Одне з правил — до літніх людей волонтери ходять обов'язково із соцпрацівниками та з дотриманням усіх карантинних вимог.

У квартирі Кудрявцевих волонтерів зустрічають як рідних. Адже бракує не лише продуктів, а й спілкування. Як дослідили науковці, найбільше від карантинної ізоляції страждають саме літні люди, у яких немає ґаджетів. Адже навіть такі блага, як онлайн-спілкування, для них недоступні.

Чи не щотижня у цій квартирі бувають лікарі швидкої допомоги. Проте подружжя зізнається — поки вони разом, це їх і тримає.

"Потрібно якось доживати... Дружина каже "Я не можу без тебе, ти підеш — а я за тобою слідом", — розповідає пан Лев.

У локдаун головна мрія Кудрявцевих — звісно, здоров'я, адже у планах написання ще однієї книжки. Після карантину мріють вийти самотужки по смаколики. Поки що ж виглядають весну з вікна спальні — там має розквітнути шовковиця.

Самотній локдаун: як літнім людям пережити ще один карантин

Самотній локдаун: як літнім людям пережити ще один карантин

Повʼязані теми:

Наступна публікація