Запорізькі археологи підняли з Дніпра унікальний лафет часів гетьмана Мазепи

Запорізькі археологи підняли з Дніпра унікальний лафет часів гетьмана Мазепи

Артилерійське озброєння зберіглося практично у первозданному вигляді.

Унікальний лафет часів гетьмана Мазепи підняли з Дніпра запорізькі археологи. Ймовірно, це частина козацької облогової гармати, завдяки яким запорожці трощили ворожі фортеці під час турецької кампанії. Артилерійське озброєння зберіглося практично у первозданному вигляді.

Чим унікальний цей лафет, розповіли 25 листопада у сюжеті ТСН.Ранок.

На довжелезну колоду підводні археологи натрапили під час чергового занурення. Оглянувши, зрозуміли: це артилерійський лафет для важкої гармати, якому, вочевидь, понад три століття. Дістати знахідку з 9-метрової глибини археологам допомагали рятувальники й військові. Впоратися самотужки в науковців навряд чи вийшло б, бо його вага - одна тонна 200 кілограмів. Витягти дубову конструкцію на берег – завдання не з легких.

Таких пристроїв одиниці навіть у Європі, запевняють історики. Вони впенені, що гармата на лафеті початку 18 століття була відлита для походу на Туреччину під головуванням гетьмана Мазепи. "Мазепа першим повз Хортицю через пороги проходив своїми флотиліями, які будував на прохання Петра 1", - розповів доктор історичних наук Георгій Шаповалов.

Слід зауважити, що кілька столітть тому на великі відстані гармати доправляли винятково у розібраному вигляді, тому лафет перевозили окремо. Найімовірніше, кажуть науковці, у воді він опинився через корабельну трощу.

Унікальний лафет часів гетьмана Мазепи підняли з Дніпра запорізькі археологи

Унікальний лафет часів гетьмана Мазепи підняли з Дніпра запорізькі археологи

Чотириметровий лафет зберігся майже в автентичному стані, кажуть археологи. Навіть червона фарба подекуди лишилася. Замки та ковка – все, як триста років тому. Збереглося так добре, бо було практично повністю занурено в дніпровський мул. 

"Виготовлена з дубу, окована залізом. Є прилади, отвори, куди вставлялася гармата, чека стоїть на своєму місці – все на своєму місці. Її можна зараз використовувати з гарматами того часу", - наголосив підводний археолог Валерій Нефьодов.

Реставрувати лафет будуть теж у Запоріжжі, в інституті підводної археології. Навесні пошуки відновлять, бо археологи не полишають надій знайти тритонну гармату. Якщо пощастить, і корабель, на якому перевозили озброєння. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація