Заробітки в Європі: Чехія відкриває кордони для заробітчан

Заробітки в Європі: Чехія відкриває кордони для заробітчан

Фото: Associated Press

У країні чекають на сезонні роботи щонайменше 3 тисячі робітників.

Чехія пом’якшує карантин, з 11 травня в країні не тільки поновлюються міжнародні пасажирські перевезення, а й відкриваються кордони для в’їзду заробітчан із країн, які не входять до складу Євросоюзу.

Про це повідомляє Чеське радіо.

Сезонні робітники при в'їзді до Чехію будуть зобов'язані пред'являти поліцейським, які здійснюють в період чинного в республіці режиму надзвичайної ситуації охорону національних кордонів, довідки про негативні результати аналізів на коронавірус, а також дозвіл на сезонні роботи у сільському господарстві або на роботу в сфері охорони здоров’я.

Сільське господарство країни відчуває гостру нестачу робочих рук. Йдеться як мінімум про три тисячі працівників, яким не потрібна спеціальна кваліфікація.

В'їзд іноземців в Чехію, крім тих, що мають в країні постійне або тимчасове місце проживання, був тимчасово закритий з середини березня. Уряд дозволив громадянам іноземних держав, у яких під час дії режиму надзвичайного стану закінчився термін дії візи, перебувати в республіці без його продовження до 17 липня.

З 11 травня чеська влада також дозволили відновити міжнародне залізничне і автобусне сполучення, є плани відкриття міжнародних аеропортів. У столицю республіки здійснюються регулярні рейси з Мінська, Амстердама і Софії.

З початку березня у Чехії було виявлено 7 799 випадків зараження коронавірусів. Померло 251 людей, а вилікувалися 3 786. У Чехії з 12 березня діє режим надзвичайної ситуації.

Нагадаємо, що український уряд вимагає для своїх громадян, які виїжджатимуть на сезонні роботи за кордон, офіційного працевлаштування щонайменше на три місяці, страхування та лікування. "Україна сьогодні стала в сильну переговорну позицію щодо своїх людей і ми вперше отримали змогу забезпечити людям нормальні цивілізовані умови роботи в Європі. Це страхування, офіційна оплата праці, проживання, лікування, зокрема у випадку захворювання коронавірусом. Ми ведемо перемовини про те, що контракти мають бути не менше як на 3 місяці, тому що для України важливо зупинити так званий туризм, коли людина їздить на два тижні туди-назад", - наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Повʼязані теми:

Наступна публікація