Зарплати майже по 100 тисяч гривень: керівники яких лікарень Буковини заробляють найбільше

Зарплати майже по 100 тисяч гривень: керівники яких лікарень Буковини заробляють найбільше

Фото: pixabay.com

На рівень зарплати впливає декілька факторів.

Журналісти дізналися рівень зарплати керівників лікарень Буковини. Як пише агентство АСС, за останні 5 місяців (від вересня і до січня 2020 року) серед усіх медзакладів області найбільше грошей заробив керівник Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні  – майже 458 тисячі гривень, або в середньому понад 91 тисячу гривень на місяць.

Наступним за рівнем отриманої зарплати іде керівник Глибоцької центральної районної лікарні. Він за 5 останніх місяців заробив 420 тисяч 994 гривні, що становить майже 85 тисяч гривень на місяць. І замикає трійку лідерів з найбільшою зарплатою директор Чернівецької міської дитячої поліклініки. Він заробив майже 400 тисяч гривень за 5 місяців, що у середньому становить 80 тисяч гривень на місяць.

Крім того, понад 70 тисяч гривень на місяць в середньому заробляють керівники Чернівецької обласної, Герцаївської районної лікарень та Чернівецької міської поліклініки №2. Чималу зарплату отримував минулого року колишній директор Чернівецької психіатричної лікарні. За неповні 4 місяців 2020 року йому виплатили понад 250 тисяч гривень, що майже 65 тисяч гривень на місяць. Нова керівниця цієї установи за частину грудня отримала 15 тисяч гривень, а вже за повний місяць січня їй виплатили понад 60 тисяч гривень.

Заробітну плату в межах 50-60 тисяч гривень на місяць отримують керівники таких медичних закладів: Міська дитяча клінічна лікарня (близько 63 тисяч у місяць), Міський клінічний пологовий будинок (59 тисяч гривень), Міська лікарня №3 (57 тисяч гривень), Сокирянська ЦРЛ (55 тисяч гривень), Центр екстреної медичної допомоги (55 тисяч гривень), Путильська ЦРЛ (53 тисячі гривень), Міська лікарня №4 (52 тисячі гривень) та Міська поліклініка №3. Заробітки усіх решти керівників становлять менше 50 тисяч гривень на місяць.

дані з інформацйного запиту / Фото: ІА АСС
дані з інформацйного запиту / Фото: ІА АСС

На рівень зарплати впливає декілька факторів. Доплата за вислугу років становить 10-30% від окладу, за науковий ступінь – 15-25%, за поліклінічне відділення (якщо таке є у складі закладу) – 15%, доплата за контрактом із обласною радою 50% (за складність і напруженість), а також премія у розмірі 50% від окладу.

Також від вересня минулого року уряд збільшив зарплати:

- лікарям – на 70% від посадового окладу, визначеного за 14 тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки;

- фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей – на 50% від мінімальної заробітної плати;

- молодшим медичним сестрам – на 25% від мінімальної заробітної плати.

Окрім цього, медикам, які лікують хворих на COVID-19 людей, передбачена доплата до заробітної плати у розмірі до 300%. Водночас перелік посад працівників, які заслуговують на доплату у 300%, і її розмір затверджує комісія у складі головного лікаря, його заступників, керівників відділень.

"Поки маємо лише визначений граничний поріг – 300%, але як саме розраховувати розмір доплат у чинному законодавстві не прописано. Конкретний перелік посад працівників, хто заслужив на доплату, затверджує комісія: це головний лікар, начмеди, керівники відділень. Вони на власний розсуд установлюють розмір. Залишається вірити, що керівник візьме до уваги внесок кожного підлеглого у боротьбі з COVID-19, тобто його досвід, якість, ступінь ризику зараження, обсяг роботи, кількість контактів з  хворими", - сказав начальник відділу фінансового забезпечення закладів та установ Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Олександр Грегуцак.

Згідно із законом "ковідна" доплата надається медичним працівникам та іншим працівникам — борцям із коронавірусом від 1 квітня 2020 року та діє весь період карантину, і впродовж 30 календарних днів після його відміни.

Уряд подовжив виплати до кінця березня 2021 року. Щомісяця список працівників, які заробили на "ковідну" доплату, змінюється, адже перелік задіяних у боротьбі з COVID-19 осіб та їхнє навантаження теж змінюються.

Нагадаємо, 20 січня уряд України підвищив заробітну плату працівникам бюджетної сфери. Під час чергового засідання Кабінет міністрів затвердив нові оклади єдиної тарифної сітки (ЄТС) для розрахунку зарплат працівників бюджетних установ. 

В Україні поки неможливо дати лікарям такі зарплати, як у Польщі – Дмитро Разумков

В Україні поки неможливо дати лікарям такі зарплати, як у Польщі – Дмитро Разумков

Повʼязані теми:

Наступна публікація