Засновниця української соціології та голос усіх виборчих екзит-полів: ким була Ірина Бекешкіна

Засновниця української соціології та голос усіх виборчих екзит-полів: ким була Ірина Бекешкіна

Фото: УНІАН

Соціологиня померла 21 березня у віці 68 років.

У суботу, 21 березня, померла Ірина Бекешкіна. Одній із засновниць української соціології, директорці Фонду "Демократичні ініціативи" було 68 років. Результатам її екзит-полів довіряли всі політичні сили. Думка Бекешкіної була важливою для депутатів та президентів. 

А друзі й колеги соціологині вражені раптовою смертю Ірини Бекешкіної. Кажуть, до останнього дня вона працювала над статтями, проводила дослідження, планувала відрядження, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Померла Ірина Бекешкіна - одна із засновниць української соціології

Померла Ірина Бекешкіна - одна із засновниць української соціології

Парламентські вибори минулого року. В штабах усіх вагомих політичних партій їдять, п’ють і з нетерпінням чекають  цієї митті - коли Ірина Бекешкіна вийде і оголосить результати екзитполу. Оплески, які дорого коштують для будь-якого соціолога - Ірині Бекешкіній політики довіряли. 

У далекому 1998 році саме Бекешкіна взялася за таке незвичне для України опитування людей на виборчих дільницях - екзит-поли. Зазвичай вони у Бекешкіної співпадали з офіційними результатами до відсотка. Крім одного разу - на виборах у 2004 році. Бекешкіна сказала, що у другому турі виграв Ющенко, Центральна виборча комісія оголосила переможцем Януковича. Український виборець тоді повірив Бекешкіній. 

Об’єктивна, чесна, ніколи не переступала через свої принципи. Саме такою її запам’ятав політолог Ігор Бураковський.

"Пані Ірині випало щастя бути певним соціальним істориком того, що відбувалося в Україні, адже фактично вона одна з перших почала досліджувати громадську думку в Україні", - каже він.

Ірина Бекешкіна працювала до самої смерті, щойно видала книгу, писала наукову працю, готувалася до відрядження. Кілька днів тому лягла у лікарню на планову операцію. Але аналізи були погані.

"Їй дійсно довіряли і вона роками, десятиліттями входила в перелік людей найвпливовіших і знаєте при всіх владах, все змінювалося, а до Ірини Ериківної зверталися за коментарями журналісти всіх видань при всіх політичних силах", - зазначає директорка ГО "Детектор медіа" Галина Петренко. 

Лише сьогодні Олексій Гарань зізнався, що Ірині Бекешкіній пропонували місце у прохідному списку відомої політичної сили на виборах до парламенту.  Відмовилася. Сказала, що не хоче зіпсувати свій некролог.

Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація