Засуджені за злочини Ткача люди прокоментували смерть пологівського маніяка

Засуджені за злочини Ткача люди прокоментували смерть пологівського маніяка

Фото: УНІАН

Люди не приховують радості та полегшення від звістки з житомирської колонії.

За злочини пологівського маніяка за ґрати потрапили десять осіб. Максим Дмитренко вийшов лише через два роки після того, як ув’язнили справжнього душогуба, Віталій Каїра відсидів за Ткача п’ять років, а дехто з невинно засуджених більше так і не зміг повернутися до реальності, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Свято! І погодка он яка! Нема більше цієї сволоти нарешті – давно пора було", - не приховує радості колишній засуджений Віталій Каїра. Лише цієї осені він мав вийти з в’язниці за злочини, яких не скоював. За вбивства пологівського маніяка його засудили на 15 років. Опиратися не міг – катували та погрожували вбити дружину та донечку. "Це якесь полегшення. Я боявся, що його можуть випустити", - зізнається чоловік. Від Віталія пішла молода дружина, як тільки його забрали. Він відсидів п’ять років. З донькою йому згодом вдалося возз'єднатися. В новій роботі бачить символізм, бо робить на замовлення ваги, а саме ваги – символ правосуддя. "Співпало", - каже він.

За злочини "пологівського" маніяка за ґрати потрапили 10 невинних осіб

За злочини "пологівського" маніяка за ґрати потрапили 10 невинних осіб

25 років Ткач полював на дівчат, його шукали, але не могли знайти, робили фоторобот – але впіймали майже випадково, коли злодій настільки знахабнів, що перестав дбати про відсутність свідків своїх дій. Ткач ходив до своїх жертв на похорон і спостерігав за роботою слідчих на місцях злочину. "Він пропонував свою допомогу навіть на огляді місця події, наприклад, в якості понятого. Думаю, його могли і раніше затримати", - каже професор криміналістики Донецького юридичного інституту Олексій Одерій.

Натомість тривало засудження невинних. Усього жертвами системи стали десятеро. Ігоря Рижкова засудили до смертної кари 1987 року, тоді йому було 27. Щодня чоловік чекав, що його поведуть на розстріл. Він відсидів 9,5 років. Максим Дмитренко був останнім з невинно засуджених, якого звільнили після затримання справжнього вбивці. ГПУ тоді почала нове слідство у цій справі – на вимогу ТСН Тижня. Півроку пішло на те, щоб звільнити Максима. Дмитренко після звільнення помер за два роки. Максим так і не зміг повернутись до звичного життя.

Ще одна така жертва – Володимир Світличний. Він повісився в камері. Ткача ж затримали у 2005 році. Спочатку душогуб зізнався у двох вбивствах, але згодом розповів і про інші. Слідство довело його причетність до 40 смертей, хоча сам він хизувався, що жертв близько сотні. Переважно це діти віком до 17 років. Наймолодшій жертві було всього 7.

Цинік і соціопат, який добре розумів, що скоював злочини – так характеризує маніяка психолог-криміналіст Юрій Ірхін. Експерт каже, що засуджений був дуже артистичною людиною, і це давало йому змогу довго уникати підозр слідчих. "Сергій був доброзичливий, веселий. Він гнівно осуджував і таврував ганьбою роботу міліції по своїх епізодах, тобто він скоював акт зґвалтування і вбивства, а потім ходив, обурювався, здіймав легкий шум у суспільстві: доки ми будемо терпіти це – ходить маніяк", - каже психолог-криміналіст. Лише після того, як Ткача засудили, ГПУ порушила справу проти правоохоронців, що вибивали зізнання з невинних. "Кожен з них вважав за необхідне розкрите будь-яким чином скоєний злочин", - каже державний обвинувач Ігор Мануйленко.

Донька Каїри, який безневинно відсидів за злочин Ткача, хоче працювати в поліції. Батько дівчину застерігає. "Тільки ж ти, доцю, дивися! І так, чисто підколоти її. Що може бути і ось таке. Тому що потрібно, доцю? Навчатися", - каже Каїра. Двох полковників та підполковника, які змусили Каїру взяти на себе злочин, визнали винними у катуванні та засудили до п’яти років позбавлення волі, але звільнили їх просто з зали суду. Не саджати правоохоронців за ґрати просив суд і сам потерпілий. Він каже, що його катам і так достатньо – у СІЗО вони відсиділи трохи більше року.

Кореспондент ТСН Валерія Ковалінська

Повʼязані теми:

Наступна публікація