Затоплення бойовиками радіоактивної шахти на Донбасі може стати другим Чорнобилем - міністр екології

Затоплення бойовиками радіоактивної шахти на Донбасі може стати другим Чорнобилем - міністр екології

Фото: УНІАН

"Те, в що "бавляться" бойовики, є нічим іншим, як тероризмом та політичним шантажем", - сказав Семерак.

Можливе затоплення бойовиками шахти "Юнком" на Донбасі становить серйозну загрозу для екологічної безпеки не лише України, а й сусідніх країн.

Про це заявив міністр екології і природних ресурсів України Остап Семерак, передає прес-служба відомства.

"Те, в що "бавляться" бойовики, є нічим іншим, як тероризмом та політичним шантажем, який ставить під загрозу найдорожче, що є у людини - її життя. Це поза межами нормального людського сприйняття. Наше спільне з міжнародною спільнотою завдання  - не допустити радіаційної катастрофи", - наголосив він.

"Ситуація із "Юнкомом" - жахливий приклад того, що екологічні проблеми справді не мають мап та кордонів.

Ми також маємо усвідомлювати, що на непідконтрольних територіях, крім "Юнкома", є ще 35 непрацюючих шахт, затоплення яких тільки поглибить вже наявну екологічну кризу на Донбасі", - зазначив міністр.

Він нагадав, що торік ОБСЄ провела попередній моніторинг екологічної ситуації. Тоді експерти стверджували, що затоплення цих шахт може впливати на стан підземних вод по всій території Донецької та Луганської областей і за їх межами.

Також подальше затоплення шахт може впливати на рівень ґрунтових вод, спричинити просідання грунтів, що може призвести до руйнування промислових і інфраструктурних об'єктів, газо- і водопроводів.

Нагадаємо, що раніше міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш розповів про радіаційну небезпеку на Донбасі

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація