Затриманий в Одесі шпигун ФСБ наговорив на дипломатичний скандал щодо консула РФ

Затриманий в Одесі шпигун ФСБ наговорив на дипломатичний скандал щодо консула РФ

Фото: ТСН.ua

Агент ФСБ мав "створити умови для вербування" офіцерів СБУ.

Підірвати національну безпеку України намагаються на південному напрямі. В Одесі контррозвідка СБУ виявила російського агента із завданням особливої складності - вербувати оперативників СБУ. Але шпигун сам потрапив у пастку. І, здається, наговорив на цілий дипломатичний скандал, бо здав того, хто керував цими шпигунськими іграми.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

СБУ затримала Ігоря Ткаченка. Він же - агент "Зима", агент "Гравер", громадянин Росії та громадянин Молдови, колишній начальник зв'язку батальйону "Дністро" так званої ПМР, колишній військовослужбовець підрозділів ГРУ ГШ РФ та чинний агент ФСБ та Міністерства держбезпеки Придністров'я. Він півжиття працює на російську ФСБ та придністровське Міністерство держбезпеки (від 1995-го).

Важко уявити, якими методами позивний "Зима", намагався перетягнути на бік ворога не просто рядових громадян, а чинних офіцерів СБУ. Його завдання в Одесі було – "створити умови для вербування".

Старому агентові платили буквально копійки.

"Сорок, тридцять доларів", - запевняє агент.

Вербувальник діяв обережно. Не поспішав. Протягом року він приїжджав до Одеси, зустрічався з контррозвідниками та записував їхні розмови. І щоразу одеський маршрут агента "Зими" вів до генконсульства Росії. Сюди він, ймовірно, здавав записи розмов. Але останнього разу візит до російського представництва не склався. І Ткаченко повіз матеріали через кордон власноруч.

"Я повинен був передати цей пристрій в російське консульство. А те, що мені довелося тягнути його через кордон, то, напевно, не вистачає технічних засобів", - пояснив Ігор Ткаченко.

На відеокадрах видно, як агент перетинає кордон. Митник просить внести до декларації всі електронні прилади. Агент бреше, що їх немає. Через хвилину міцно, але непомітно, його беруть під руки. Триває огляд. Речовий доказ знайдено – диктофон, професійно схований в одязі.

"Я повинен був передати (диктофон) у російське консульство Шульцеву. А оскільки його на місці не виявилося, то вже сам повіз у Тирасполь", - пояснив агент.

Контррозвідка викрила спробу завербувати чинних офіцерів української спецслужби

Контррозвідка викрила спробу завербувати чинних офіцерів української спецслужби

Стверджує, що неодноразово особисто спілкувався з виконувачем обов'язків генконсула Росії в Одесі Євгеном Шульцевим.

"Консул – діючий офіцер. Вони всі діючі", - говорить агент.

Він каже, що саме Шульцев передавав диктофон з записами потенційних зрадників російським спецслужбам. На їхньому сленгу це називалося "передати привітання".

З'ясувалось, що не лише шпигунські ігри пов'язували непримітного агента та очільника російської дипломатичної установи. В Одесі під дахом генконсульства працює налагоджений бізнес із продажу російських паспортів.

"Він контактував безпосередньо з консулом Шульцевим. Їх пов'язували корупційні схеми, за якими громадяни України через Шульцева та Ткаченка отримували громадянство в російському консульстві в Одесі", - говорить офіцер контррозвідки СБУ.

У консульство надходили підроблені документи. Фіктивні довідки про нібито російське походження тих, хто хотів мати паспорт РФ. Агент каже, генконсул просував фальшиві папери. Гроші за це йшли через Ткаченка.

"У Кишиневі платять великі гроші, до тисячі доларів, щоб потрапити в російське консульство, в Тирасполі. А тут в Одесі це коштує 250 доларів", - стверджує Ткаченко.

Наразі один з учасників цього шпигунсько-корупційного дуету вже за ґратами, інший прикритий дипломатичною недоторканністю. Контррозвідники говорять про активізацію російської агентури в Одесі. Отже, відмовлятися від "перлини біля моря" Кремль не збирається.

Андрій Цаплієнко

Повʼязані теми:

Наступна публікація