Затримання українців у Грузії: що відомо про арештованих бійців "Донбасу"

Затримання українців у Грузії: що відомо про арештованих бійців "Донбасу"

Фото: УНІАН

Семеро затриманих були добровольцями батальйону Донбас.

В столиці Грузії Тбілісі 2 грудня затримали 7 військових українського батальйону "Донбас", яких підозрюють у незаконному зберіганні та купівлі зброї.

В грузинському МВС заявили, що затримали українців під час спецоперації в столичних готелях "Гуріас" та "Альянс". Під час обшуків у готельних номерах поліція знайшла та вилучила пістолети "Беретта" і "Макаров", автоматичну ручну вогнепальну зброю та боєприпаси. Правоохоронці порушили кримінальну справу щодо незаконної купівлі та зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів. МВС та Служба держбезпеки встановлюють, з якою метою громадяни України прибули до Грузії та чи залучені вони до політичних процесів у країні.

Зазначимо, що 28 листопада у Грузії відбулися вибори президента, які вперше в історії країни виграла жінка. Грузинська опозиція відмовилася визнавати результати президентських виборів та вимагає провести дострокові перевибори до парламенту.

А вже 2 грудня у Тбілісі організували масові протести проти результатів виборів президента, на яких перемогла підтримувана чинною владою кандидатка. На противагу цьому мітингу на вулиці також вийшли його противники, які виступили за чинну владу та новообрану президентку.

Майже одразу ж після інформації про затримання, радник президента України Юрій Бірюков та голова Соціалістичної партії України Ілля Кива повідомили, що серед затриманих був депутат України від Об'єднання "Самопоміч" та екс-керівник добровольчого батальйону "Донбас" Семен Семенченко. Але цю інформацію згодом спростував сам нардеп та розкрив імена затриманих.

За словами нардепа Семенченка серед них: Роланд Мелія, Олександр Новіков, Юрій Коростельов, Ігор Орленко, Лука Чхетія та двоє інших затриманих.

TСН.ua зібрав інформацію про 5 з 7 бійців "Донбасу". 

Роланд Мелія

Фото: Facebook/Батальон спеціального призначення НГУ "Донбас"

Роланд -  переселенець з Криму, волонтер, один із засновників Внутрішнього корпусу батальйону "Донбас" і руху "Визволення". Також був одним з організаторів 137-денної акції тиску на Грушевського 2017 року з вимогою ухвалення антикорупційних законів.

В ніч проти 20 червня Роланда Мелію затримала поліція, адже він нібито перебував у розшуку з грудня 2017 року відповідно до постанови суду Жовтневого району Маріуполя. Через два дні Жовтневий районний суд Маріуполя виніс рішення про ув’язнення його у СІЗО з правом застави у розмірі 105 тисяч гривень. Зранку наступного дня за Мелію була внесена застава.

Юрій Коростельов

Фото: novosti.dn.ua

Екс-боєць батальйону "Донбас", позивний "Якут". Він вступив у лави батальйону ще на початку літа 2014 року. Коростельов брав участь у визволенні Артемівська, Попасної, Лисичанська, Мар'їнки та Красногорівки, першому штурмі Іловайська. Він організовував навчання представників самооборони, співпрацював з представниками СБУ в Добропіллі, під час роботи були виявлені факти злочинної діяльності мера Добропілля. "Якут" - учасник бойових дій, нагороджений відзнакою "За оборону Маріуполя".

Відомий за гучною справою стосовно протиправних дій щодо сім'ї Борисових, жителів міста Гірник. Як стверджували у військовій прокуратурі, Коростельов 11 листопада 2014 р. незаконно заволодів їхнім майном на суму 22 тис. гривень.

Ігор Орленко

Також учасник бойових дій, доброволець та активіст руху "Визволення" з позивним "Соболь".

Відомий тим, що разом з іншими активістами звинувачував правоохоронців  у жорстокому побитті, коли вони вимагали справедливого вироку суду для мера Одеси Геннадія Труханова під Солом'янським судом на початку 2018 року.

"Коли поліціянти дізналися, що я учасник бойових дій, вони посвідченням УБД почали бити мене по обличчю. Їм було незрозуміло: чому я пішов на Донбас, чому я пішов добровольцем, чому я воював. Була репліка: чому ти не пішов в поліцію? Якщо поліція так ставиться до народу, то я ніколи в житті, навіть під дулом автомата, не піду до цієї поліції", - розповідав він.

Лука Чхетія

Фото: Facebook/Внутрішній Корпус Батальйону Донбас

Колишній грузинський військовослужбовець, який воював в українському батальйоні "Донбас". Брав участь в боях за Трьохізбенку, Кряківці і Кримське, а до війни в Україні - воював в Афганістані. Від 2016 року - активіст Внутрішнього корпусу батальйону "Донбас". Разом з іншими учасниками руху "Визволення" 17 жовтня вийшов під стіни Парламенту з вимогою ухвалити антикорупційних законів.

Батько затриманого Серго Чхетія заявив журналістам, що його син мав намір взяти участь у запланованій на неділю в Тбілісі акції протесту опозиції, яку організовує партія Міхеіла Саакашвілі - чий кандидат у президенти, а ним був Григол Вашадзе, програв вибори й не визнає їхнього попереднього результату, оголошеного Центрвиборчкомом.

Олександр Новіков

Фото: Facebook/Єгор Соболєв

Ветеран батальйону "Донбас" з позивним "Хаммер". Наприкінці листопада 2017 року у Маріуполі його затримали за підозрою у викрадені людини.

Як тоді повідомляв Відділ комунікації МВС на сторінці в Facebook, доброволець батальйону "Донбас" Олександр Калашник розповів, що пережив три місяці тортур, "які завдавали йому люди Семенченка", зокрема Новіков, за те, що вимагав провести аудит благодійного фонду батальйону, в якому виявив порушення.

Окрім вищезгаданих військових, затримали також Сергія Кладька та Дмитра Курагіна. Як розповів нардеп Семен Семенченко, всі вони прилетіли до Тбілісі літаком, аби провідати бойових побратимів.

Народний депутат запевняє, що затримання бійців - провокація, а зброю їм підкинули.

Нагадаємо, 2 грудня з'явилася інформація, що у готелі "Альянс" грузинського Тбілісі правоохоронці затримали 7 українців. Серед затриманих - колишній грузинський військовослужбовець, який воював в українському батальйоні "Донбас" Лука Чхетія. Там також додали, що троє з семи затриманих є військовослужбовцями. Своєю чергою радник президента України Петра Порошенка Юрій Бірюков заявив, що серед затриманих був Семен Семенченко. Пізніше Міністерство внутрішніх справ Грузії підтвердило, що правоохоронці затримали шістьох громадян України та одного грузинського громадянина. 

Під час обшуків у готельних номерах поліція знайшла та вилучила пістолети "Беретта" і "Макаров", автоматичну ручну вогнепальну зброю та боєприпаси. Правоохоронці порушили кримінальну справу щодо незаконної купівлі та зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів. 

28 листопада у Грузії відбулися вибори президента, які вперше в історії країни виграла жінка. Грузинська опозиція відмовилася визнавати результати президентських виборів та вимагає провести дострокові перевибори до парламенту.

2 грудня у Тбілісі організували масові протести проти результатів виборів президента, на яких перемогла підтримувана чинною владою кандидатка. На противагу цьому мітингу на вулиці також вийшли його противники, які виступили за чинну владу та новообрану президентку.

Адвокат розповів про стан затриманих у Грузії українців

Адвокат розповів про стан затриманих у Грузії українців

Повʼязані теми:

Наступна публікація