Завдяки новому методу очистки, у Львові вода з під крану стане питною

Завдяки новому методу очистки, у Львові вода з під крану стане питною

Фото: pixabay.com

До Львова воду постачають з артезіанських свердловин. Тож завдяки новому методу очистки сподіваються зберегти її природній смак.

Питна вода з-під крана. Це може стати цілком реальним у Львові. Замість очистки хлором на помпувальних станціях почали використовувати звичайну сіль. Знезаражує вона не гірше, але є набагато екологічнішою. Частина львів'ян уже може оцінити переваги нового способу очистки.

Про те, коли ж усе місто отримує воду без хлору, 20 листопада йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Водою, яка тече зараз з крана, можна хіба вмиватися - каже пані Ольга. Ані пити самій, ані навіть дати своїй улублениці Лінкі її не ризикне. Надто жорстка на смак та навіть пахне - неприємно.

"Навіть при вмивані сухість надає шкірі. Зраз я не вживаю воду з-під крана, коли почнуть знезаражувати не хлором, тоді буде набагато приємніше її пити", - ділиться Ольга Курбатова, мешканка Львова.

Традиційне для українців  знезараження води проходить так: на помпувальній  станції воду дезинфікують за допомогою рідкого хлору. Проте у такого способу купа недоліків. По-перше, балони з хлором небезпечні у зберіганні та транспортуванні. По-друге, сам хлор надає воді неприємного присмаку. Дезинфікувати воду можна іншим способом-  значно безпечнішим,  і ще й дешевшим- його багато років використовують в Європі. А нині- узялися й у Львові.

"Ми купляємо звичайну кухонну сіль, вона проходить електроліз і отримуємо гіпохлорид. Суттєво покращуємо технологічний процес, покращуємо безпечність технологічного процесу", - розповідає Дмитро Ванькович, директор "Львівводоканалу".

До Львова воду постачають з артезіанських свердловин. Тож завдяки новому методу очистки сподіваються зберегти її природній смак. Для цього згодом планують модернізувати і всю водопровідну мережу.

"Щоб ми пили воду з крану, як це в Берліні, Відні, Стокгольмі, шоб вода була смачна. А потім ці мережі, які вже залишаться, ми будемо їх прочищати технологією сухого льоду, те що робить Великобританія, німці - це буде вершина", - говорить Андрій Садовий, міський голова Львова.

У Львові можна буле пити воду з-під крану – при очищенні почали використовувати сіль замість хлору

У Львові можна буле пити воду з-під крану – при очищенні почали використовувати сіль замість хлору

Очистку сіллю у Львові запровадили вже на двох станціях з шести. Знезаражену воду без хлору нині отримує приблизно третина львів'ян. А за кілька місяців споживати її буде усе місто.

Тим часом, екологи занепокоєні якістю води з Дніпра, яку споживають дві третини українців. У світовому рейтингу ресурсів прісної води на душу населення, який публікує Всесвітній банк, Україна посідає 125 місце в списку з 180 країн. 2/3 населення країни п'ють воду з Дніпра, який з кожним роком все більше цвіте, заростає і міліє. 

Авторка: Марічка Кужик.

Повʼязані теми:

Наступна публікація