Збиття літака МАУ під Тегераном: Іран запропонував Україні дату для нових перемовин щодо виплати компенсацій

Збиття літака МАУ під Тегераном: Іран запропонував Україні дату для нових перемовин щодо виплати компенсацій

Фото: Associated Press

Перемовини можуть провести 18-21 жовтня у Тегерані.

Другий етап переговорів України з Іраном щодо виплати компенсації родичам жертв, які загинули унаслідок збиття літака МАУ під Тегераном, можуть провести в період від 18 по 21 жовтня в іранській столиці. Цю дату для перемовин запропонував Іран і наразі чекає відповіді від Києва.

 Про це заявив посол Ірану в Україні Манучехр Мораді, повідомляє "Укрінформ".

З його слів, у перші два дні відбудуться експертні засідання комітетів. Після них заступники міністрів закордонних справ двох країн обговорять результати експертних засідань.

"Згідно з досягнутою домовленістю, наступний тур перемовин відбудеться в жовтні в Тегерані. Іранська сторона вручила ноту посольству України в Тегерані й запропонувала період від 18 до 21 жовтня для другого туру перемовин... Наразі ми очікуємо відповіді української сторони щодо пропонованого періоду", - повідомив Манучехр Мораді.

Дипломат також висловив свою позитивну оцінку щодо першого етапу переговорів між державами. А тому він очікує від другого туру перемовин "дуже хороших результатів".

Крім того, Мораді розповів, що у справі МАУ, в першу чергу, проходять військові, а тому згідно з Конституцією Ісламської Республіки Іран, саме військовий трибунал, а не звичайний цивільний суд, є відповідальним за її розслідування. Наразі вже слідчі військової іранської прокуратури допитали десятки військовослужбовців усіх категорій і заарештували шестеро осіб, троє з яких вийшли під заставу.

"... Були затримані 6 осіб, троє з яких першого ж дня були заарештовані, а інші троє людей були відпущені під заставу. Проте в процесі широкого розслідування, здійсненого на його польовому етапі, слідчими були викликані та допитані десятки представників усіх категорій військовослужбовців – від оператора і до посадовців вищих рівнів", - сказав Мораді.

Нагадаємо, що літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який прямував з Тегерана до Києва, розбився вранці 8 січня невдовзі після вильоту з іранської столиці. Жертвами катастрофи стали 176 осіб - усі, хто перебував на борту. Тегеран офіційно визнав, що Boeing був збитий іранськими військовими "ненавмисно". Згодом іранська влада повідомила, що причиною авіакатастрофи стала людська помилка під час налаштування радарної системи в підрозділі протиповітряної оборони.

У Франції 20 липня  2020 року почали розшифровувати "чорні скриньки". Аналіз відбувався у три етапи: перший - відкрити самописці, не пошкодивши карти пам’яті, другий - зробити копії збереженої на самописцях інформації до прослуховування записів і перегляду параметрів польоту, та третій - прослухати записи самописців у присутності юридичних фахівців. 

23 липня у Франції завершили попередній аналіз обох бортових самописців збитого під Тегераном у січні 2020 року літака МАУ. 

У Франції розшифрували "чорні скриньки" збитого літака МАУ

У Франції розшифрували "чорні скриньки" збитого літака МАУ

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Авіакатастрофа рейсу PS752 під Тегераном
Наступна публікація