Збройна сила України: чи має чим відповісти українська армія на агресію

Збройна сила України: чи має чим відповісти українська армія на агресію

Українська армія здатна захистити Україну від агресорів

Назвати беззубою нашу армію можна лише умовно.

Українську армію не можна назвати безпорадною і беззубою, йдеться у сюжеті ТСН.Тижня.

Наші військові досі мали наказ на провокації не піддаватися. Але якщо російські війська відверто вдягнуть шеврони і підуть у наступ, чи мають що протиставити Збройні сили України?

Те, що так звані "брати-слов'яни" можуть порушити всі домовленості, стало зрозуміло ще 2009-го – тоді Росія внесла поправки до військової доктрини. Таким чином Росія дозволила собі захищати інтереси своїх громадян за межами РФ.

Хоч Україна і відмовилась від свого ядерного арсеналу, нас завжди побоювалися. Адже ми успадкували від СРСР 700 тисяч солдатів - одну з найбільших армій світу.

Але мир здавався вічним, а армія - тягарем. Міністерство оборони перетворилося на дармову годівницю – скорочували кількість, ліквідовували арсенали та заробляли мільярди доларів на продажу "надлишкової" техніки та армійської нерухомості.

У військовій доктрині - жодного зовнішнього ворога. Гарнізони, як за радянської стратегії, майже всі охороняють західні рубежі. Із боку Росії - три тисячі кілометрів кордону - ніхто не захищає. Там немає жодної військової частини.

Утім, назвати беззубою нашу армію можна тільки умовно. За даними авторитетного сайту GFP, наразі Україна – 21-ша в світі за обороноздатністю.

Станом на минулий рік наша головна сила – сухопутні війська. Основна міць – танки. Українські "Булати" та "Оплоти" є одними з найбільш затребуваних та найсучасніших у світі. Вони швидко переміщуються в будь-яких умовах, стріляють кулями, снарядами і ракетами, безпроблемно маневрують, надійно захищені.

Українські військові обіцяють протистояти загарбникам

Українські військові обіцяють протистояти загарбникам

Іще Україна славиться високоточними ракетами, системами залпового вогню, які вражають цілі в радіусі до 40 км. Не забуваємо і про розвідувальні станції. Найвідоміша – "Кольчуга", яка відстежує до 200 ворожих цілей одночасно.

Ще більше журналісти ТСН.Тижня побачили на навчаннях, які тривають останні два тижні. Там і авіація, яка тримається згуртовано та стріляє влучно, і артилерійці, вправні з важкою технікою. Злагоджені дії всіх підрозділів – як в обороні, так і в наступі. Тактика і стратегія налагоджені.

"Техніки достатньо не тільки для того, щоб виконати завдання діючими підрозділами ЗС, але є ця техніка в резервах", - зазначає президент асоціації "Українські оборонні технології" Володимир Грек.

У військкоматах такого спалаху патріотизму не бачили ніколи. Дехто вирішив записатись у давно забуту, а тепер відроджену національну гвардію. За перші дні в ній вже понад 40 тисяч.

В усіх військових частинах напоготові. Обіцяють із нуля підготувати до війни за 4 тижні. В умовах початку реального протистояння – ще швидше.

Але найголовніше зараз – гроші та бойовий дух. РНБО вже створила рахунки та мобільні номери – щоби міг допомогти кожен. Голова Дніпропетровщини взагалі переказав гігантську суму на пальне для армії, порівняти яку можна лише з рішенням Верховної Ради, що направила військовим 125 млн грн. Плюс - змінять держбюджет на користь оборонних відомств. Це майже 7 млрд грн додатково.

Армія от уже який день показує, що гідна отримувати те, що просить і чого потребує. За весь цей час на бік самопроголошеної кримської влади перейшли лише кримський "Беркут", який не входить до складу Збройних сил, та один-єдиний військовий – адмірал Березовський. Генпрокуратура вже дозволила його арешт - за державну зраду України. Усі інші, незважаючи на підкуп, погрози та російську брехню в ЗМІ, стійко захищають Батьківщину. Чекаючи від свого командира лише одного - наказу битися за власну землю.

Нагадаємо, раніше в.о. міністра оборони Ігор Тенюх заявив про досягнуте перемир'я - після завершення референдуму і до 21 березня росіяни не мають блокувати українські військові частини.

Кореспондент ТСН.Тижня Руслан Харченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація