"Здається, що просто сон": підозрювана у справі Шеремета медсестра мріє про закінчення справи

"Здається, що просто сон": підозрювана у справі Шеремета медсестра мріє про закінчення справи

Фото: ТСН.ua

Дівчина розповіла подробиці свого затримання і життя під домашнім арештом.

Підозрювана в причетності до вбивства Павла Шеремета дізналася про нього кілька місяців тому. А в Києві вперше побувала більше ніж через рік після його загибелі. Тепер же військова медсестра Яна Дугарь до столиці з Новомосковська їздить регулярно на допити.

Журналістка ТСН Євгенія Цвєтанська познайомилася з Дугарь на фронті, а сьогодні вночі опинилася з нею в одному купе - вже як із підозрюваною.

Фірмовий потяг Київ-Дніпро. Сім з половиною годин дороги, вартість квитка у купе на свята може сягати більш, ніж шістсот гривень. До вагона Яна підходить без супроводу силовиків, сама. Вже на пероні проводжає купа друзів. Саме друзі забезпечують її зараз усім необхідним.  Яна попри все посміхається. Потяг відходить, дівчина стелить постіль. За короткий час домашнього арешту вона вже кілька разів ось так їздила до Києва на допит. «Третій, чи четверти, і сміх і гріх звичайно», - каже дівчина.

Ексклюзив ТСН: як змінилось життя підозрюваної у вбивстві Шеремета Яни Дугарь

Ексклюзив ТСН: як змінилось життя підозрюваної у вбивстві Шеремета Яни Дугарь

Інколи між візитами лічені дні, тож вирішила возити із собою гантелі для тренування «Нудьгуєш, розумієш, що треба чимось у дорозі займатись», - каже дівчина.

Яна пояснює, що із квартири в Новомосковську їй виходити не можна взагалі.  Їжу й інші речі купують друзі. За викликом слідчих має прибути у визначений час та відзвонитись по поверненню. В один із минулих разів здолала дорогу, аби дізнатись, що справу ще не передали. «Проїхала 8 годин на півтори хвилини, щоб почути, що «справа ще не дійшла», - розповідає дівчина.

За квитки вимушена платить або сама, або допомагають друзі, держава ними не забезпечує За два тижні такого графіку схудла на 8 кілограмів « Як ти думаєш, з 12 числа на нервах всю Україну об’їздити», - жаліється Яна.

На архівах ТСН з літа 2017 року військовий шпиталь у Покровську і на той момент 23-річна Яна Дугар вже врятувала життя не одному пораненому. Молода медик тоді не хотіла зніматись на камеру. І точно, каже, не думала, що набуде саме такої популярності. «Жила собі спокійним мирним життям, в мене сесія якраз, тиждень екзаменів, кінець сесії», - коментує ситуація дівчина.

Популярною Яна стала 12 грудня цього року.  Пригадує – була на сесії у Львові, як до неї просто біля університету підійшов правоохоронець. На екзамен в цей день не повернулась, одразу до Києва, на суд . Наступного дня на всю країну назвали її прізвище та показали зображення із камер спостереження – начебто вона фотографувала камери напередодні убивства Павла Шеремета. Їх Яна розглядала потім десятки разів. «Якщо людина мене бачила в житті один раз, вона 100 відсотків скаже, що не я, не та хода, не той зріст», - переконує Яна.

Хто такий Шеремет, каже, дізналась незадовго до отриманих на свою адресу звинувачень. А перший раз у Києві була вже після його смерті. «Це в мене закарбувалось в пам’яті, це березень 17 року», - додає вона.

Зображень дівчини з камерах відеонагляду правоохоронці показали два – одне зроблене напередодні вибуху, інше – у цьому році. Тому, пояснює, і алібі два – у першу дату має довідку, що була на війні, у другу  - взагалі за кордоном у Румунії та Італії. «Коли вони беруть фотографію для порівнянні, я не могла бути тут», - переконує Дугарь.

Із Юлею Кузьменко, каже, познайомилась за кілька місяців до суду через спільних друзів, а от із Андрієм Антоненком взагалі не знайома. « Вже після суду кажу, що покажіть, будь ласка, хто такий Антоненко, показали пісню «Тихо прийшов, тихо пішов», зараз слухаю. Сподіваюсь, закінчиться все добре, ми нарешті познайомимось з Андрієм, з Юлею поближче, як сядемо втрьох, він нам заспіває», - каже Яна.

Татуювання на руці дівчини з написом у перекладі  «ніколи не здавайся» з’явилося якраз напередодні затримання. «Як знала, нещодавно набила, якраз на сесії. Як це пережити, взагалі капєц», - стурбована дівчина.

Яна Дугар сходить у Дніпрі, далі ще треба дістатись до Новомосковська.

За один день, за один вечір може перевернутись. Все життя на зараз. Сесія пропущена, на службі Яна теж перебувати не може, як тепер наздогнати втрачене,  не розуміє. Втім упевнена, повернеться до нормального життя. «Інколи мені здається, що це просто сон і я прокинусь з полегшенням і піду на службу», -  сподівається Яна.

Повну версію інтерв'ю можна прочитати ТУТ.

Кореспондент Євгенія Цвєтанська.

Повʼязані теми:

Наступна публікація