Зеленський підписав закон про реформу НАЗК та зменшення фінансування партій

Зеленський підписав закон про реформу НАЗК та зменшення фінансування партій

Фото: УНІАН

Автором закону був сам президент.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №1029, який передбачає реформування Національного з питань запобігання корупції (НАЗК) і відкриває декларації чиновників Офісу президента, керівництва Служби безпеки України та інших силовиків.

Про це 16 жовтня повідомили на сайті Верховної Ради.

Щодо самої суті закону, то він поширить дію закону про запобігання корупції в частині е-декларування на посади в Офісі президента України, яких призначає і звільняє глава держави, а також на посади патронатної служби згідно з законом про державну службу й на помічників суддів. При цьому з переліку приберуть громадських активістів-антикорупціонерів, е-декларування для яких раніше вже було скасовано рішенням Конституційного суду.

Окрім цього, ухвалений закон передбачає реформування НАЗК. Тепер замість п'ятьох керівників, там буде лише голова, якого призначає і звільняє Кабінет Міністрів. Таким чином, форма управління НАЗК зміниться з колегіальної на одноосібну.

Також цим законопроєктом передбачено скорочення щорічного державного фінансування партій з 0,02% до 0,01% розміру мінімальної заробітної плати, помноженої на кількість виборців, які взяли участь у голосуванні в багатомандатному виборчому окрузі на останніх виборах народних депутатів. Держфінансування матимуть партії, які на останніх парламентських виборах набрали щонайменше 5% голосів у багатомандатному виборчому окрузі. Нині фінансування отримують партії, що подолали 2-відсотковий поріг.

Нагадаємо, Верховна Рада України на засіданні 2 жовтня в цілому підтримала законопроєкт, який передбачає зміну форми управління Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК), обов'язкове е-декларування для керівництва Офісу президента і скорочення державного фінансування політичних партій.

Рада не змогла скасувати закони про новий порядок розрахунків для ФОПів

Рада не змогла скасувати закони про новий порядок розрахунків для ФОПів

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація