Зеленський, Тимошенко та Порошенко стали лідерами симпатій українців у опитуванні "Соціополісу"

Зеленський, Тимошенко та Порошенко стали лідерами симпатій українців у опитуванні "Соціополісу"

Фото: УНІАН

Під час чергового соцопитування визначили симпатії українців на парламентських та президентських виборах.

Результати соцопитувань свідчать про незмінну трійку лідерів симпатій українців на виборах президента. Перше місце посідає артист Володимир Зеленський, другим йде чинний президент Петро Порошенко, трійку замикає лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

 Про це свідчить опитування Інституту соціальних технологій "Соціополіс".

Згідно з результатами проведеного опитування, лідером електоральних симпатій жителів України на виборах Президента України є Володимир Зеленський – за нього висловили готовність проголосувати 19,3% респондентів від загальної кількості опитаних, 21,4% респондентів з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні, та 25,1% респондентів з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та вже визначився зі своїм вибором.

Друге-третє місця в електоральному президентському рейтингу займають Юлія Тимошенко і Петро Порошенко, за яких висловили готовність проголосувати відповідно 11,4% і 10,3% від загальної кількості респондентів, 13,1% і 12,4% респондентів з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та 15,4% і 14,6% респондентів з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та вже визначився зі своїм вибором.

До першої п’ятірки за рівнем підтримки виборцями входять також Юрій Бойко та Анатолій Гриценко – за них мають намір проголосувати відповідно 7,6% та 6,2% від загальної кількості опитаних, відповідно 8,8% і 7,0% опитаних з числа тих, хто має намір взяти участь в голосуванні, та відповідно 10,3% і 8,2% опитаних з числа тих, хто має намір взяти участь в голосуванні та вже визначився зі своїм вибором. Ще не визначилися зі своїм вибором 14,9% респондентів з числа тих, хто планує взяти участь у голосуванні на виборах Президента України.

Результати проведеного опитування свідчать, що жоден з кандидатів не зможе набрати у першому турі виборів більше 50% голосів виборців, а отже, з дуже високою ймовірністю, відбудеться другий тур виборів президента.

До другого туру виборів мають реальні шанси вийти три кандидати: Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко та Петро Порошенко. При цьому, які свідчать результати опитування, Володимир Зеленський у другому турі виборів має помітну перевагу в рівні підтримки виборцями і над Юлією Тимошенко, і над Петром Порошенком.

Зокрема, якщо до другого туру виборів Президента України вийдуть Володимир Зеленський та Юлія Тимошенко, то за Володимира Зеленського готові віддати свій голос 36,9% від загальної кількості опитаних, а за Юлію Тимошенко – 22,5% від загальної кількості опитаних. У разі виходу до другого туру виборів президента України Володимира Зеленського та Петра Порошенка, за першого з них готові віддати свій голос 42,3% від загальної кількості опитаних, а за другого – 18,1% від загальної кількості опитаних.

Якби ж вибори депутатів Верховної Ради України проходили в середині лютого 2019 року, найбільшу кількість голосів набрала б партія "Слуга народу" –  16,2% від загальної кількості опитаних, 18,3% з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні, та 21,4% з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та вже визначився зі своїм вибором.

Друге-третє місця за рівнем підтримки виборців займають партії "ВО "Батьківщина" та "Блок Петра Порошенка "Солідарність" – за вказані партії висловили готовність проголосувати відповідно 12,4% і 10,7% від загальної кількості опитаних, 15,1% і 12,9% опитаних з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні, та 17,7% і 15,1% опитаних з числа тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та вже визначився зі своїм вибором.

Також з високою ймовірністю 5%-й прохідний бар’єр на виборах до Верховної Ради (який діє на теперішній час) зможуть подолати партії "Опозиційна платформа – За життя" (за яку мають намір проголосувати 7,6% від загальної кількості опитаних, 8,9% опитаних з числа тих, хто планує взяти участь у голосуванні, та 10,4% опитаних з числа тих, хто планує взяти участь у голосуванні та вже визначився зі своїм вибором) і партія "Громадянська позиція" (відповідно 6,5%, 7,6% та 8,9%). Досить високі шанси на проходження до Верховної Ради, станом на час проведення опитування, має також Радикальна партія Олега Ляшка.

Терміни проведення польового етапу опитування – від 8 до 15 лютого 2019 року. Об’єктом дослідження були жителі всіх регіонів України, за винятком Автономної Республіки Крим, м. Севастополя і окремих районів Донецької та Луганської областей, віком від 18 років.

Всього з використанням методу особистого інтерв’ю face-to-face було опитано 2409 респондентів, які зареєстровані у 139 населених пунктах України. Вказана вибірка репрезентативна для всього дорослого населення України за ознаками статі, віку, регіону проживання і типу населеного пункту (міський населений пункт / село). Теоретична статистична похибка вибірки (з довірчою ймовірністю 0,95 та без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,0%.

Нагадаємо, від 31 грудня 2018 року в Україні офіційно стартувала президентська виборча кампанія. Кандидати у президенти могли подавати документи на розгляд до Центральної виборчої комісії. Процедура реєстрації завершилась 3 лютого. Самі вибори призначені на 31 березня 2019 року. 

Про кандидатів, яких зареєструвала ЦВК та які візьмуть участь у виборах, читайте за посиланням.

До меморандуму про чесні вибори доєдналися ще чотири кандидати у президенти

До меморандуму про чесні вибори доєдналися ще чотири кандидати у президенти

Повʼязані теми:

Наступна публікація