Зеленський розповів, як Росія повинна повернути українських моряків

Зеленський розповів, як Росія повинна повернути українських моряків

Фото: Сайт президента України

Українських моряків мають повернути за рішенням Міжнародного трибуналу.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія має повернути Україні військовополонених моряків не в рамках обміну. Про це він сказав під час презентації мобільних житлових модулів у Міністерстві оборони України.

"Ми не кажемо про обмін з приводу наших моряків, моряків нам повинні повернути", - наголосив Зеленський.

Крім того, президент заявив, що Україна готова розглянути питання щодо передавання Росії арештованого головного редактора "РІА-Новини – Україна" Кирила Вишинського, якщо Росія звільнить незаконно ув'язненого Олега Сенцова.

"Якщо ми кажемо про добру волю і справді бажаємо, щоб це відбулося найближчим часом, – ми готові обміняти Кирила Вишинського. Сенцов – це як приклад. Але це не розмінна монета", – заявив Зеленський.

Він уточнив, що звільнення Олега Сенцова й Кирила Вишинського має відбутися одночасно.

Також глава держави нагадав РФ про необхідність звільнення всіх українців, яких вона утримує. "Ми хотіли б отримати всіх наших політв'язнів, всіх наших військових. Якщо це такі перші кроки – ми готові", – резюмував Зеленський.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року два малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з Одеси до Бердянська для створення нової бази ВМС в Азовському морі. Вранці того ж дня російський військовий корабель здійснив таран буксира "Яни Капу" недалеко від Керченської протоки. З екіпажу буксира ніхто не постраждав. Після цього російська сторона заблокувала прохід Керченською протокою. Українські кораблі простояли біля Керченської протоки до вечора 25 листопада і вирішили повернутися в Одесу. Після початку руху російські прикордонники почали переслідування українські судна, а після застосували зброю, напавши на них. Кораблі були захоплені, а 24 члени екіпажу взяті в полон. Кілька з них отримали поранення під час нападу

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня. Аналогічне рішення було ухвалене і в квітні, продовживши арешт морякам до середини літа 2019 року. У середині липня суд знову продовжив їм утримання під вартою до кінця жовтня. 

Як повідомлялося раніше, 25 травня Міжнародний трибунал ООН із морського права ухвалив рішення у справі українських полонених моряків, яких Росія затримала у Керченській протоці. Він зобов’язав РФ повернути кораблі та відпустити українських моряків на період розгляду справи.

Нагадаємо, Міжнародний морський трибунал ООН провів перші слухання за позовом України про заходи щодо РФ для звільнення полонених українських моряків і захоплених кораблів 10 травня. Раніше Росія повідомила, що не братиме в них участі. Україна подала до міжнародного трибуналу з морського права з проханням вжити тимчасових заходів і зобов’язати Росію звільнити українських моряків і кораблі. 

У Росії рішення трибуналу не визнають. Мовляв, трибунал не має права цього вимагати, оскільки інцидент в Керченській протоці не належить до юрисдикції цього суду. У свою чергу посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, якщо Росія не виконає рішення Міжнародного трибуналу з морського права, Україна буде домагатися введення "гамбурзьких санкцій".

Європарламент закликав РФ негайно звільнити українських моряків та інших бранців

Європарламент закликав РФ негайно звільнити українських моряків та інших бранців

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація