Перейти до змісту
"Жахливо смачно": ТСН дізналася секрет приготування закарпатського делікатесу зі слив

Для леквару потрібні лише сливи.

У закарпатських селах після збору врожаю слив готують традиційну страву — леквар, і це справжня кулінарна авантюра. З ягід готують дуже густе так зване повидло. Його варять цілий день у мідних казанах на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору.

Про це йдеться в новій серії спецпроєкту "Жахливо смачно". 

На Закарпатті леквар завжди був дешевою, тож, відповідно, й доступною для всіх їжею. Прийшла страва сюди з Угорщини. Леквар передавали солдатам на фронт і брали у далекі подорожі, бо довго не псується і має високу концентрацію фруктози.

Для кулінарного експерименту журналістка ТСН очистила від кісточок 55 кг сливи-угорки. Леквар у сезон слив споконвіку готували гуртом.

Першим до приготування страви зголосився долучитися пан Анатолій Пасєвич з дружиною та донькою, а потім ще кілька господинь із села.

Як на свята збираються на Різдво, на Великдень, на весілля, на родини, то у будні дні як можна було об'єднати родину? У будні об'єднували за роботою. Всі бачилися, спілкувалися обмінювалися інформацією, що в селі сталося
кажуть місцеві.

Закарпаття для Анатолія — не рідний край. 20 років тому сюди закинула військова служба і чоловік настільки закохався в ці місця, що взявся вивчати традиції.

Це треба популяризувати, щоб це жило — не в підручнику, не на листочку. А наживо.
зауважує Анатолій

Процес приготування леквару

Чоловік розповів, що варити леквар треба не менш ніж 24 годин. Упродовж доби його треба безперервно помішувати.

У процесі приготування сливи пускають сік і згодом утворюється піна, яку, каже Анатолій, давали виключно шанованим людям.

На ніч леквар слід зняти з вогню і залишити вихолоджуватися. Із 55 кг м'якоті слив отримуємо 5 кг леквару. На другий день приготування страву можна куштувати.

Левар
ТСН.ua

Журналістка змастила ним булочку і каже, що він виявився ніби спогадом з дитинства.

Пам'ятаєте, як круто намазати варення на хліб. Тільки він такий не засолодкий, а більше дає кислинки. Я узагалі їла б його ложкою. Пам'ятайте, десерт без цукру — совість чиста
ділиться враженнями вона.

Висновок дієтологині

Дієтологиня Ольга Безугла зауважує, що їй імпонує те, що у страві немає доданого цукру. Лише сахароза та фруктоза.

В процесі приготування леквару кількість цукрів збільшується… майже у 7 разів
каже Ольга.

Дієтологиня пояснює: для того, щоб скуштувати страву й не нашкодити організму, а також — мати гарний вигляд, достатньо їсти дві ложки леквару на день.

Процес термічної обробки зменшує кількість мікроелементів у складі цієї страви. Це вітаміни групи В, вітамін С — за термічної обробки вони максимально буде знижуються. Буде корисно те, що залишиться — клітковина, пектини. Те, що корисно для нашого кишківника
розповідає Ольга Безугла.

Нагадаємо, напередодні стартував спецпроєкт ТСН "Жахливо смачно". Ми вже поділилися рецептам ковбаси з риби. Це одна з найекзотичніших страв Поділля XVII століття.

А також розповіли, як приготувати качку у кавуні. Цю страву готують у Херсонській області від XVIII століття. Відтоді традиція зберігалася у місцевих селах.

Відео "Жахливо смачно": як на Закарпатті готують унікальний десерт з одного інгредієнту

Солодко, але без краплі цукру чи меду. Ароматно, але без жодних спецій. Кулінарна експедиція ТСН дісталася Закарпаття. І сьогодні розповімо про унікальний десерт, в який входить лише один інгредієнт, але на приготування потрібна доба. Дива української кухні невичерпні. Це спецпроєкт "Жахливо смачно".

"Жахливо смачно": як на Закарпатті готують унікальний десерт з одного інгредієнту

Залиште свій коментар