Жереб і торгівля пропискою: в Україні почали діяти нові правила набору першачків до школи

Жереб і торгівля пропискою: в Україні почали діяти нові правила набору першачків до школи

Фото: ТСН

Співбесіди і тести тепер під забороною.

Цього року до перших класів школярів відбиратимуть не так, як раніше. У гімназіях і ліцеях більше не буде співбесід та тестувань, а батьки зможуть подавати документи до багатьох шкіл одночасно, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Першачків набиратимуть за новим територіальним принципом. Для вчительки початкових класів Катерини Анісімової немає різниці, чи учні до неї їхатимуть із Троєщини, чи з Печерська. "Є різниця лише в тому, як гарно дитина працює на першому уроці. Комусь потрібно встати о 5:00 ранку, комусь о 7:00. Хто більше поспав, той краще працює", - зауважує вона.

За новою процедурою розпочався прийом документів дітей, які йдуть у перший клас

За новою процедурою розпочався прийом документів дітей, які йдуть у перший клас

Добре поспати для директора цієї столичної школи відсьогодні стає мрією, бо заклопотані батьки несуть документи своїх шестирічок. "Зручно. Ми мешкаємо в сусідньому будинку, без проблем і зайвого тестування і зайвого стресу для дитини", - радіє батько Арсеній Богатир. Саме на реєстрацію батьків перш за все дивляться у школі, коли приймають документи, бо за вимогами спершу мають зарахувати тих, хто живе поруч. "Документ проживання – це може бути прописка, документ договору оренди житла, це може бути довідка переселенця", - розповів директор столичної школи № 90 Володимир Клюй.

У школі на Печерську на 90 місць претендують лише 25 дітей з місцевою реєстрацією, а от у директора школи з Дніпровського району навпаки – на одне місце претендують більш, як двоє бажаючих, тому доводилось проводити тести чи співбесіди. "За 30 хвилин має вирішитися доля дитини. Вона прийшла, злякалася, не готова спілкуватися з незнайомими людьми, батьки її накачали. Так не має бути", - впевнений керівник школи № 148 Сергій Горбачов.

Стреси у дітей і корупція серед освітян - головні причини, через які Міносвіти скасовує будь-які тести чи екзамени серед майбутніх першачків. Якщо бажаючих піти не в свою школу буде більше, ніж вільних місць, для дітей просто кидатимуть жереб. "Обговорюється питання жеребкування, коли є певна кількість дітей і серед них абсолютно випадковим варіантам обирається кількість дітей на вільні місця", - пояснив керівник експертної групи міністерства Володимир Божинський.

Подавати документи тепер можна в необмежену кількість шкіл, а до кінця травня діток уже зарахують за місцем проживання, із рештою визначатимуться до 15 червня. А поки у спробі подолати корупцію в школах народжується інша афера – в мережі вже пропонують купити або продати прописку для зарахування в потрібну школу.

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація