Жертвами паління сухостою найчастіше стають старенькі українці

Жертвами паління сухостою найчастіше стають старенькі українці

Фото: Управління ДСНС у Сумській області

Люди мають слабке здоров’я та мало сил, щоби протистояти стрімкому поширенню вогню та диму.

На Житомирщині літнє подружжя підпалило сухостій і опинилось у вогняній пастці, причому полум’я перекинулось на людей так швидко, що ті навіть на допомогу покликати не встигли. Цього ж дня на  Чернігівщині від опіків, отриманих під час спалювання сухостоїв, померла жінка, однак українці з патологічною впертістю підпалюють старе бадилля просто попід власними хатами та огорожами, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Попрощатися із 82-річними бабусею Зінаїдою та дідом Григорієм прийшло усе село. "Це страшно, якою вони такою смертю важкою помирали", - каже похресниця загиблих Наталія Собко. "Вони були дуже обережні, а тут що сталося, я не знаю", - каже донька загиблих Людмила Шевченко.

Щонайменше 12 людей загинуло у вогні від початку сезону прибирання перед Великоднем

Щонайменше 12 людей загинуло у вогні від початку сезону прибирання перед Великоднем

Того ранку бабуся з дідусем вирішили прибратися на городі, взяли граблі, сірники і пішли палити сухостій. Чагарник підпалили за недобудовою, але було вітряно і вогонь миттєво поширювався. Коли він упритул підібрався до дерев’яної огорожі сусідів, пенсіонери, ймовірно, запанікували і кинулися голіруч гасити полум’я. "Дід почав гасити і зайнявся, а баба, видно, побачила і зняла з себе одежу і почала діда гасити. Серце слабеньке, видно, їй стало погано і вона зразу померла, а дід себе сам загасити не зміг", - припускає родич Леонід Шевченко.

Те, що на городі стареньких палає вогонь, сусіди помітили не одразу. Тільки-но побачили полум’я, кинулись шукати бабусю з дідусем. "Чую, що хтось стогне. Бабуся мертва лежала, а дід ще живий. Вкривала його, чим могла, бо він казав, що змерз, йому вже не до води було. В нього такий шок був, він руки тер – шкіра злазила з рук, з ніг, з усього", - розповіла сусідка загиблих Антоніна Симон. Очевидці викликали швидку та поліцію, дідуся у вкрай тяжкому стані забрали в лікарню, але опіки були надто великі – врятувати чоловіка не вдалося.

У Чернюхівці, що на Чернігівщині, люди чекають на тіло баби Уляни – жінка три доби у лікарні  боролася зі смертю. Обставини подібні: на постраждалій зайнявся одяг, коли вона палила свій город. Тіло було все в опіках. "Дуже обгоріла була від колін і до пояса, ліва рука, плече. Вона не відчувала чи шок такий у неі був – бере, знімає шкірочку із себе. Кажу, що ти робиш? Махнула так. Дуже шкода", - каже свідок Ганна Дзюба.

Звісткою про смерть баби Уляни всі шоковані, але в той час, коли обговорювали сумну новину, інша сусідка підпалила свій город. Вогонь перекинувся на паркан Ганни Дзюби. "Ну, шо це за людина? Ну, от що вона оце наробила? Зараз їй подзвоню, так вона не вийде, втече", - обурена селянка. На телефонні дзінки палійка так і не відповіла, але поки сусіди носили воду, щоб загасити паркан, жінка вийшла на город, щоб посваритися.

Поля та узбіччя доріг випалені так, що аж пні та стовбури дерев погоріли. У сільській раді вже і порахувати не можуть, скільки разів за весну до їхнього села приїздила пожежна. "Вважайте, кожного дня ми викликали", - каже секретар сільської ради Тетяна Бабич. Місцева влада розвісила в селі оголошення з проханням про обачність, але людям на це байдуже – вони продовжують спалювати сухостій. Того вечора, як згоріла баба Уляна, її сусід лісник Сергій Ландар гасив вогонь у лісі. "Поля випалюють, зараз запали і вітер перекинувся. Воно ж за 30-40 метрів перелітає. Поле горіло, ми встигли погасити", - каже він.

У сусідньому селі теж згоріла 80-річна жінка. Саме літні люди найбільш уразливі до диму – вони  одразу задихаються і можуть знепритомніти. Дим від пожеж розносить на кілометри, тож людина може постраждати ще до того, як вогонь дістанеться до неї. Цього року вогонь, який запалили самі ж люди, вже забрав щонайменше 12 життів.

Кореспондент ТСН Олена Кузнєцова

Повʼязані теми:

Наступна публікація