Житель Кропивницького ошукав українців під виглядом працевлаштування за кордоном: яка схема

Житель Кропивницького ошукав українців під виглядом працевлаштування за кордоном: яка схема

Фото: pixabay.com

Загалом від початку 2021 року до кіберполіції надійшло понад 50 звернень громадян щодо шахрайських дій під виглядом працевлаштування.

Житель Кропивницького Кіровоградської області в Інтернеті пропонував платні послуги працевлаштування у Німеччині. Однак після отримання грошей клієнтів він зникав. Шахрайство викрили співробітники кіберполіції.

Про це у четвер, 25 березня, повідомляє пресслужба департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Так, встановлено, що 20-річний місцевий житель на сайті для пошуку вакансій розміщував оголошення про працевлаштування в Німеччині.

"Чоловік вимагав передплату за нібито оформлення документів. Однак, одержавши гроші, зловмисник не виконував взятих на себе зобов’язань і блокував клієнтів", - йдеться в повідомленні.

Правоохоронці провели обшук за місцем проживання чоловіка із залученням спецпідрозділу поліції області та вилучили речові докази. Наразі кіберполіція встановлює потерпілих від протиправної діяльності фігуранта.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за шахрайство. Чоловіку загрожує до восьми років позбавлення волі. Вирішується питання щодо оголошення йому підозри.

Як зазначається, загалом від початку 2021 року до кіберполіції надійшло понад 50 звернень громадян щодо шахрайських дій під виглядом працевлаштування. Найчастіше зловмисники вимагали передплату за:

  • оформлення документів;
  • медичних довідок;
  • запрошення з-за кордону.

Як убезпечитись від аналогічних шахрайських схем

У кіберполіції радять:

  • надавати перевагу вакансіям із офіційним працевлаштуванням;
  • шукати роботу через надійні компанії та організації;
  • у жодному разі не повідомляти стороннім особам свої персональні дані та не передавати фото документів;
  • не робити жодних внесків та передплат.

Нагадаємо, що у всьому світі громадяни міняють країни заради роботи і українців у переліку трудових мігрантів теж чимало. Лише упродовж 2020 року за межі України на постійне місце проживання виїхало 2,5 тисячі українців. Водночас, впливова консалтингова компанія оприлюднила оновлений рейтинг країн з найкращими умовами для заробітку.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Новини тижня: як не стати жертвою інтернет-шахрайства

Новини тижня: як не стати жертвою інтернет-шахрайства

Повʼязані теми:

Наступна публікація