Життя переселенців. Сестра Стуса спить на підлозі, а письменник із Луганська одягається з "гуманітарки"

Життя переселенців. Сестра Стуса спить на підлозі, а письменник із Луганська одягається з "гуманітарки"

Життя переселенців. Сестра Стуса спить на підлозі, а письменник із Луганська одягається з "гуманітарки"

Влада не допомогла сестрі Василя Стуса знайти житло / Фото: ТСН

Влада не допомогла родині "шістдесятника" навіть із тимчасовим житлом. 

Рідна сестра Василя Стуса після військової агресії Росії на Донбасі стала переселенкою.

Як повідомляється у сюжеті ТСН, жінка з родиною тулиться у двокімнатній квартирі в Києві, адже чиновники не допомогли навіть із тимчасовим притулком.

Її так зване "ліжко" акуратно скручене під батареєю на підлозі. На кухні над головою сушиться дитячий одяг.

Коли снаряд влучив у будинок сусідів у Донецьку Марія Стус зрозуміла, що час виїжджати. Її хата була у самому пеклі - за дві вулиці бойовики спорудили свій блокпост, з одного боку Піски, де ведуться активні бойові дії, а з іншого - Донецький аеропорт. За словами жінки, обстріли ворога вона переживала біля стінки, щоб у разі влучення снаряду, її не поранило або не вбило.

Родині у столиці грошей ледве вистачає, тому що переселенці не звикли просити ні в кого грошей. При цьому усе зароблене фактично йде на сплату за житло.

За Марію Стус просила Спілка письменників України, лист надсилали до Адміністрації президента, проте відповідь була негативною. Українські чиновники вважають, що головне встановити пам'ятник, назвати вулицю іменем письменника. Та коли справа доходить до реальної допомоги, держслужбовці не поспішають.

Рідна сестра Василя Стуса, яка виїхала з Донецька, не може отримати житло

Рідна сестра Василя Стуса, яка виїхала з Донецька, не може отримати житло

"Василь так любив Україну, але що ж зробиш. Він її любив, а Україна його не дуже, можна сказати", - вважає жінка.

Своєю чергою, інший переселенець із Луганська, письменник Василь Голобородько, якого Василь Стус ставив першим серед поетів свого покоління, мешкає в будинку творчості в Ірпені. Безкоштовне тимчасове помешкання йому виділила Спілка письменників України.

"Я приїхав взагалі-то на два тижні сюди, а тоді на два місяці. Але вже буде в середині липня два роки", - розповідає відомий мешканець Луганської області. 

Всі свої речі він залишив в окупованому Луганську. Навіть светр на ньому - гуманітарна допомога. Умови в будиночку, де наразі мешкає Голобородько, теж неідеальні.

"Перекриття видно погнило і провалилося. Ми там підперли чимось. Тут взагалі, щоб руки помити, треба роздягатися до трусів", - розповідає письменник.

У невеликій кімнаті письменник працює лише влітку, адже взимку холодно. На столі лежать стоси списаних рукописів, серед яких казки і вірші. Василь Голобородько любить жартувати, проте його творчість передає інший стан душі. Він почувався чужим вдома, де його називали бандерівцем, довгий час не друкували, а за часів комуністичного режиму допікав КДБ.

Тепер головне питання - де жити далі. На привілеї він не чекає: "Я не сподівався. Я завжди кажу, які в мене преференції перед півтора мільйонами переселенців".

Наразі відомо, що після  розголосу проблеми родини Стуса Марію Семенівну запросили на зустріч до заступника міського голови. Зустріч була закритою. "У мене є доручення мера допомогти Марії Семенівні Стус у тимчасовому поліпшенні житлових умов. Вона не стоїть на квартирному обліку, бо є переміщеною з зони АТО, але ми все зробимо щоби допомогти їй", - заявив Олександр Спасибко, заступник голови КМДА.

Столичні чиновники запевняють, уже звернулися до забудовників і шукають тих, хто погодиться прихистити родину.

Повʼязані теми:

Наступна публікація