Життя серед фекалій та щурів. Херсонці розповіли, як понад 10 років виживають в аварійному будинку

Влада міста каже, що грошей на відселення мешканців наразі немає.

У Херсоні більше трьох тисяч мешканців вимушені жити в аварійних будинках, оскільки у місцевому бюджеті немає коштів на їхнє переселення.

Невдалий експеримент

У 60-х роках за рішенням Держбуду, погодженим з Академією будівництва та архітектури колишнього СРСР, у рамках експерименту звели 36 будинків "гнучкої" конструкції. Вони були зведені без фундаменту, для того, щоб вільно дрейфувати на ґрунтах, що осідають.

Тоді передбачалося, що з осіданням п'ятиповерхівок зберігатиметься цілісність конструкцій. Проте, рівень деформації основи перевищив допустимий у 4-5 разів, що вичерпало закладені у проекті можливості і спричинило аварійний стан будинків.

У постанові Кабміну ще за 2004 рік про програму поетапного відселення мешканців з аварійних будинків "гнучкої" конструкції Херсона йдеться, що реконструювати ці  будинки недоцільно та дорого. Їхня вартість в 1,5 раза перевищує витрати  на  будівництво  аналогічних  житлових будинків без урахування вартості робіт з відселення мешканців.

Через 13 років

Згодом половину людей відселили, а решта так і залишилася жити в аварійних будівлях. П'ять років тому їх знову перевірили і більшу частину визнали аварійною.

Будинки на очах обвалюються, стіни потрощені, в даху дірки, а підвал затоплений фекаліями, сморід від яких чують не лише мешканці будинку, а й перехожі.

Найгірша ситуація на першому та п'ятому поверхах. Мешканці кажуть, що під час дощу, квартири просто заливає через дірки у даху та тріщини у стелі.

Тим часом, знизу, у підвалі, всі каналізаційні труби прогнили, а нечистоти просто гниють у підвалі.

У міста грошей немає

Мешканці зверталися до різних інстанцій, проте все марно.

У місцевій обласній адміністрації, їм пояснили, що державна програма відселення вже не діє, але є інший вихід – спершу Міськрада має затвердити програму відселення, а вже потім можна щось робити.

За словами заступника голови Херсонської ОДА Вадима Чабана, після ухвалення цієї програми, з'явиться можливість ввімкнути джерела фінансування різних рівнів: місцевий бюджет, міський, обласний і тд.

Своєю чергою, у Міськраді Херсона кажуть, що така програма вже є, але грошей щоб її втілити все одно немає.

На зустрічі з мешканцями аварійних будинків, заступник мера Херсона Ігор Казаков необнадійливо повідомив, що у міста грошей таких немає і бюджет Херсона "реально не в змозі вирішити це питання".

Директор департаменту Херсонської ОДА Віктор Рассолов апелює до місцевої влади та вважає, що саме вона має розробити програму, а потім вийти на інших з клопотанням, аби їм посприяли.

Фото: ТСН.ua

Він також додав, що рішенням сесії Херсонської обласної ради від 10 квітня 2017 року "Обласна програма поетапного відселення мешканців із житлових будинків "гнучкої" конструкції у м. Херсоні" була скасована. На сьогоднішній день це питання перебуває у компетенції Херсонської міськради.

Наостанок, в.о. директора департаменту ЖКГ Херсонської Міськради Олексій Войтенко  заявив ЗМІ, що програма про відселення вже написана та буде представлена на найближчій комісії ЖКГ.

Місцевим жителям нічого не залишається, як просто чекати та сподіватися.

Жителі аварійного будинку кажуть, що жити просто страшно, бо ніхто не знає, коли все може завалитися.  Приготувати їжу або просто посуд помити стає складним завданням. Водопостачання та електроенергія зникають та з'являються неочікувано. Ремонт робити також немає сенсу, оскільки після перших опадів все знову згниє та облізе. Через постійну вологу у будинку всюди небезпечний для здоров'я грибок та інші мікроби, до того ж усюди щури та комахи. 

"Вирішуйте свої проблеми самостійно"

Мешканка аварійного будинку Юлія Бондар розповіла, що на вчорашніх зборах, 5 липня, перший заступник мера Херсона Ігор Казаков заявив, що ремонт проведуть лише у першому під'їзді, оскільки там найгірша ситуація, все інше мешканці хай ремонтують самотужки.

"Вчора були збори, і перший заступник мера Ігор Казаков зробив заяву, що ремонт в нашому будинку буде проводитися виключно в першому під'їзді в підвалі, а решта "нехай скидаються своїми грошима самі і як в приватному секторі вирішують свої проблеми самостійно". Я вчора вже підготувала лист мешканцям, хто погодиться таке підписати, хто ні", – розповіла Бондар.

За її словами, завтра, 7 липня, на сесії повинні ухвалити програму, але вона набуде чинності лише 2018 року.

"На сьогоднішній день ми просто висимо в повітрі і у нас немає програми. Вони все переклали на нас. Ми з мешканцями вже не один раз скидалися і ремонтували, але оскільки будинок стоїть під нахилом, каналізаційна система постійно порушується", – додає вона.

Фото: ТСН.ua

"У нас все щитові містяться в підвалі, і їх постійно закорочує через воду. Електрики туди просто вже бояться спуститися, бо, їх б'є струмом. Там вода, волога всюди. Через це у нас були дуже великі перепади електроенергії і в третьому під'їзді згорів нуль і коли міняли його, відключали весь будинок від світла. У нас на першому поверсі теж постійно горить нуль. Викликали електриків, вони прийшли, обмотали і кажуть, що треба поміняти всю проводку, тому що вона сиплеться. Вона не витримує. І це все відбувається постійно, тому що проблеми кардинально вони не вирішують, вони частково відремонтували, перемотали, а потім воно все заново", – розповідає Юлія.

Херсонка каже, що на вищих поверхах люди перебувають у режимі хронічного ремонту, а багато хто навіть бояться світло ввімкнути.

"Там один раз дощ пройшов і знову все затікає, дах дірявий, і через щілини і дірки все стікає з ним. І вони там в стані хронічного ремонту. Деякі навіть світло не завжди включають, тому що бояться закорочення. У моїх сусідів зверху вже було раз закорочення, їм довелося повністю міняти проводку, тому що у них дим стояв у коридорі. У мене теж нова проводка, але поверх стін, нічого дробити не можна, тому що часто закорочує", – додала Юлія.

Повʼязані теми:

Наступна публікація