Життя в Криму: "гурман-тури" за дешевою їжею в Україну і шокуючий шопінг

Життя в Криму: "гурман-тури" за дешевою їжею в Україну і шокуючий шопінг

Ціни на продукти харчування в Криму "дуже" кусаються / Фото: УНІАН

На півострові ціни на товари першої необхідності зросли вдвічі.

Кількість навантажених фур, які завозять із України товар на територію окупованого Криму, збільшилася вдвічі.

Про це йдеться у статті видання "Кореспондент", опублікованій у п'ятницю, 19 червня.

За даними начальника Кримської митниці Олександра Козінцева, частка продуктів харчування в загальному обсязі товарів, імпортованих на півострів із України, збільшилася порівняно з минулим роком із 32 % до 70 %.

Видання повідомляє, що за інформацією Россільгоспнагляду, за останній тиждень травня в Крим до України ввезли понад 2,2 тис. т овочів, майже 1,5 т фруктів і горіхів, 175 т борошна і круп. Крім цього, великими партіями доставляють м'ясо, м'ясо-продукти і яйця.

Хоч українських товарів і багато на полицях кримських магазинів, основний асортимент переважно - російського походження. При цьому ціни тут зросли необґрунтовано - вони кусаються на будь-який товар.

Наприклад, 1 кг черешні коштує 150 руб., полуниця – 80, молода картопля - 57, огірки – 45, докторська ковбаса – 350 руб. за 1 кг, 1 л молока – 40 руб., нарізний батон – 24, яйця – 40-100 руб. за десяток, куряча гомілка – 118 крб. за 1 кг, свинина – понад 300.

За даними Кримстату, роздрібні ціни на продукти харчування на півострові підскочили на 53,2 % (грудень 2014-го до грудня 2013-го). Фрукти подорожчали на 82,9 %, м'ясо – на 64 %, хліб – на 34,2 %. Дуже різко зросли ціни на алкоголь і тютюн. Пачка звичайних сигарет коштує 75 руб., пляшка пива – від 43, найдешевше вино – від 150 руб. за пляшку.

Своєю чергою так зване Міністерство промислової політики Криму зростання цін пояснює більш високою вартістю російських товарів і труднощами з їхньою доставкою.

ЗМІ відзначають, що все більше кримчан їдуть в Україну, щоб закупити дешеву їжу. У соцмережах частіше з'являються пропозиції для жителів півострова вирушити в "гурман-тур" за дешевим маслом, сиром, ковбасою, рибою і солодощами в прикордонні райони Херсонщини.

Подібне оголошення розмістив 42-річний приватний підприємець із Севастополя, колишній військовослужбовець ЗСУ Андрій Василенко: "Пропоную гурман-тур за недорогою та якісною їжею в Україну. Виїзд із Севастополя на мікроавтобусі вночі, о 8 ранку – в Херсоні". Для покупок дається вісім годин. Після чого ввечері - виїзд назад. Вартість подорожі – 2500 руб. із людини.

Зазвичай в такі тури вирушають ті, хто хоче не тільки заощадити, але і вирішити свої питання: відвідати родичів, придбати одяг та взуття або виїхати на материк, щоб змінити фото в українському паспорті.

В Херсон можна дістатися і самостійно, витративши на дорогу трохи менше – 1500 руб. Крім цього міста, кримчани їдуть і в більш близькі Новоолексіївку, Генічеськ, Мелітополь. Там можна купити продукти вдвічі-втричі дешевше, ніж у Криму.

Що стосується цін на одяг, то жителі півострова ніяк не можуть до них звикнути. Наприклад, сукня там коштує від 1500 руб., босоніжки – 5000 руб., дитячі сандалії – від 1700.

Ще рік тому альтернативою дорогому одягу були інтернет-магазини. Кримчани замовляли речі з Європи та на українських сайтах – Aukro, OLX, Rozetka. Нині, як і раніше, можна купити собі щось на цих сайтах, але з'явилася проблема із доставкою, оскільки Нова пошта чи Укрпошта вже не працюють із республікою.

Це не єдині витрати проживання в Криму. Якщо, наприклад, потрібно ще й знімати житло, то таке задоволення не з дешевих. Оренда однокімнатної квартири в Сімферополі сьогодні коштує від 12 тисяч руб., кімнати – 7-8 тис. Причиною таких захмарних цін є попит на квартири серед біженців із Донбасу і переселенців із Москви, Краснодара, Ростова-на-Дону та інших міст.

Нагадаємо, 8 червня Кабінет міністрів України затвердив порядок в'їзду на окупований Росією півострів Крим і виїзд із нього. Згідно із постановою, відтепер в'їзд на територію півострова і виїзд із нього можливий тільки через пропускні пункти, які працюють цілодобово.

Для перетину адмінкордону українці повинні мати документ, що підтверджує громадянство (внутрішній або закордонний, службовий, дипломатичний паспорт, посвідчення моряка, проїзний документ дитини), а іноземці та особи без громадянства повинні пред'явити паспортні документи і спеціальний дозвіл, який видає Держміграційна служба.

На адміністративному кордоні з Кримом черги сягають десятків кілометрів

На адміністративному кордоні з Кримом  черги сягають десятків кілометрів

Повʼязані теми:

Наступна публікація