Жоден американський вчений не працює в українських лабораторіях

Жоден американський вчений не працює в українських лабораторіях

Фото: Unsplash

Джозеф Пеннінгтон розповів, чому саме міноборони США виділяє кошти українським лабораторіям.

Фейки про "таємні лабораторії США" на території України та інших пострадянських країн вже понад десятиліття розганяє Росія, про це в ексклюзивному інтерв’ю журналісту ТСН.Тиждень Андрію Цаплієнку розповів виконувач обов’язків заступника голови місії США в Україні Джозеф Пеннінгтон. Насправді ж існують абсолютно прозорі лабораторії, які фінансуються міноборони США. Що саме вони роблять, ким контролюються та чому Штати виділяють на них кошти з військового бюджету, читайте в інтерв’ю Джозефа Пеннінгтона:

Джозеф Пеннінгтон / Фото: ТСН

-      Які законні підстави співпраці між американським міністерством оборони та українською стороною у сфері зменшення біологічної загрози та роботи з небезпечними патогенами та токсинами?

-      Дякую, Андрію, за можливість поговорити про цю неймовірно важливу програму співробітництва між Україною та Сполученими Штатами. Дозвольте розпочати з того, чим, власне, є програма. Отже, міністерство оборони Сполучених Штатів за допомогою того, що ми називаємо "Програма зменшення біологічної загрози", працює разом з українським урядом над зберіганням та безпекою небезпечних патогенів та токсинів, які є в наявності в українських лабораторіях. Програма також фінансує мирні дослідження та розроблення вакцин, над якими працюють українські вчені. Ми також працюємо над тим, щоби наші українські партнери були спроможні своєчасно виявляти можливі епідемії, які спричиняють небезпечні патогени, і заявляти про них до того, як вони загрожуватимуть значно більшій кількості населення. Важлива річ у тому, що всі лабораторії та установи керуються та контролюються українським урядом. Жоден американський вчений не працює в цих лабораторіях. Це спільна програма, яка стартувала майже тридцять років тому. Вона базується на законній угоді між двома країнами. В 1993 році Україна та США підписали юридично зобов’язальну міжнародну угоду про знищення ядерної зброї та запобігання розповсюдженню зброї масового знищення. А пізніше, 2005 року, в рамках цієї ширшої міжнародної угоди американське міністерство оборони та міністерство охорони здоров’я України підписали договір про співпрацю в обмеженні небезпечних біологічних патогенів. Ось так виникла ця програма.

-      До речі, деякі українські, сербські та болгарські медіа звинувачують Америку та Україну в тому, що деякі дослідження, які проводяться в українських лабораторіях, мають військові завдання. Також ці звинувачення змальовують ситуацію таким чином, нібито дослідники проводять експерименти на людях, на українцях. Що ви можете сказати у відповідь на подібні апокаліптичні замальовки?

-      Андрію, в цих звинуваченнях жодної краплі правди немає. Проте, російська пропаганда рік за роком робить подібні заяви. Всі установи під контролем уряду України. Тільки український уряд вирішує, які дослідження треба проводити, і призначає менеджмент, який керує цими дослідженнями. В цих лабораторіях не працюють американські вчені. Всі дослідження в українських лабораторіях проводяться з мирною метою і робляться на пропозицію та замовлення українського уряду. "Програма зменшення біологічної загрози" підтримує дослідження в сфері громадського здоров’я щодо діагностичного тестування та епідеміологічних робіт. До того, як взагалі починати дослідження, проводиться оцінка, чи відповідають вони, з точки зору етики та безпеки, українським законам та дозволам системи охорони суспільного здоров’я.

-      На вашу думку, хто ініціює тиражування неправдивої інформації про так звані "американські військові лабораторії в Україні" і хто має зиск від розповсюдження подібної дезінформації? Яка їхня мета? Чи може бути це інформаційна спецоперація? І чи причетна Росія до цієї спецоперації?

-      Більше, ніж десятиліття, Росія займається розповсюдженням дезінформації про "Програму зменшення біологічної загрози". Вони роблять це стосовно України та інших країн колишнього Радянського Союзу. Мета цієї російської пропаганди - вбити клин між Сполученими Штатами та їхніми партнерами. В цьому випадку, між США та Україною.

-      Який рівень безпеки в цих біологічних лабораторіях?

-      Як я казав, одна з цілей цієї програми - це зберігання небезпечних патогенів та захист населення. Саме тому, американський та український уряди вимагають посилений рівень безпеки, аби захистити вчених та населення. Лабораторії, які задіяні в цій програмі, мають відповідати мінімальним міжнародним стандартам, відомим, як Biosafety level 2 (Другий рівень біологічної безпеки). Також українські лабораторії, які беруть участь у цій програмі, перевірені на відповідність аналогічним українським стандартам.

-      Який розмір фінансової участі Сполучених Штатів у дослідженнях, які проводяться в українських лабораторіях у рамках партнерства? Хто користується результатами цих досліджень?

-      Андрію, ми дуже прозорі в тому, що стосується цієї програми. Будь-хто може знайти цю інформацію на сайті міністерства економічного розвитку та торгівлі. Від 2008 року Сполучені Штати вже профінансували дослідження в рамках цієї програми більш, ніж на 200 мільйонів доларів. Але ці кошти - лише частина загального обсягу нашої підтримки України. Загалом від 2014 року американські платники податків інвестували в допомогу вашій країні близько 3,5 мільярда доларів. Повертаючись до "Програми зменшення біологічної загрози", і українська наукова спільнота, і українське суспільство отримують користь від цієї програми. І головна користь - це виявлення хвороб на ранніх етапах та надійна діагностика в інтересах охорони громадського здоров’я. Ця програма дозволила українському урядові модернізувати та утримувати ключові лабораторії системи громадського здоров’я, а також забезпечити підготовку персоналу цих лабораторій.

-      А чому ж саме міністерство оборони Сполучених Штатів є ключовим партнером у "Програмі зменшення біологічної загрози"?

-      Справа в тому, що ця програма була створена після колапсу Радянського Союзу для того, аби допомогти багатьом колишнім радянським країнам убезпечити або знищити біологічну зброю та зібрані й вирощені Радянським Союзом небезпечні патогени. Міністерство оборони Сполучених Штатів було змушено діяти швидко та забезпечити допомогу таким країнам, як Україна. І програма була настільки успішною, що вона існує й до сьогодні. Зараз програма продовжується для того, щоби захистити Україну та світ через безпечне утримання цих патогенів. Але також і для допомоги Україні у винаході вакцин та проведенні епідеміологічних досліджень, аби досягти певних цілей в сфері охорони здоров’я.

-      Розкрийте секрет, як працює система управління та контролю в рамках такого партнерства, і чи ухвалюються рішення щодо повсякденної роботи цих лабораторій на двосторонній основі?

-      Це не є секретом. Як я вже казав, всі установи, з якими ми працюємо, повністю належать Україні, і контролюються та керуються урядом України. Керівники цих установ є українськими службовцями та звітують тому міністерству, якому належить кожна конкретна лабораторія. Жоден американський співробітник не проводив дослідження в цих установах. Так що, з конкретними запитаннями про роботу цих лабораторій ми радимо звернутися до уряду України.

-      Чи включає в себе "Програма зменшення біологічної загрози" боротьбу з COVID-19? Якщо так, то яка роль у цій боротьбі відводиться українським лабораторіям та установам?

-      Оскільки ця пандемія COVID-19 є відносно новим явищем, в цьому плані поки що немає жодних спільних досліджень, які проводяться міністерством оборони Сполучених Штатів спільно з урядом України. Якби український уряд надіслав запит на подібні спільні дослідження з нашим міноборони, я переконаний, що цей запит було б розглянуто. На запит "Центру громадського здоров'я" (МОЗ України) міністерство оборони Сполучених Штатів забезпечує деяку підтримку "Центру управління в надзвичайних ситуаціях", аби відповідати на загрозу COVID-19 в Україні. Я також хотів би зазначити, що загалом уряд Сполучених Штатів забезпечує підтримку у боротьбі з COVID-19 в Україні розміром більш, ніж 14 мільйонів доларів, яка надходить через USaid та інші урядові агенції США. "Центр контролю над захворюваннями" (CDC - ключова інституція охорони здоров'я в США) щоденно надає допомогу Україні в боротьбі з COVID-19.

Повʼязані теми:

Наступна публікація