Журналіст Ердогду попросив Київ не видавати його владі Туреччини

Журналіст Ердогду попросив Київ не видавати його владі Туреччини

Раніше Ердогду заявляв, що "не хоче бути другим Сенцовим".

Після того як двоє громадян Туреччини були передані турецькій Національній розвідувальної організації (MİT), турецький журналіст Юнус Ердогду публічно попросив українську владу не видавати його Анкарі.

Про це він заявив у коментарі ТСН.ua.

"Ми щотижня отримуємо щонайменше 7-10 погроз. І це не тільки зараз, а і протягом останніх двох років", — розповів журналіст.

Ердогду також зазначив, що від 17 липня не виходить з дому, бо побоюється за своє життя. Він також заявив, що здивований тим, що представники української влади не коментують затримання і передавання турецьких громадян.

"Нам дивно, що правоохоронні органи не роблять жодних заяв у зв’язку з цим. Ми не маємо жодних гарантій, що завтра не будемо піддані небезпеці", — наголосив він.

Журналіст також наголосив, що його побоювання посилилися після того, як 27 липня стало відомо про екстрадицію до Туреччини директора монголо-турецької школи "Емпаті" Вейселя Акчая.

Зазначимо, 27 липня Генеральна прокуратура України повідомила, що не отримувала від Туреччини запитів на екстрадицію турецького журналіста Юнуса Ердогду.

Раніше Міжнародна і Європейська Федерації журналістів (IFJ і EFJ) закликали українську владу вжити термінових заходів для захисту Ердогду і рішуче засудили судове переслідування журналістів за вираження своїх ідей. В ОБСЄ також зажадали від Києва більше не видавати Туреччині опозиційних журналістів.

Юнус Ердогду — засновник першого турецького сайту новин ukraynahaber.com і головний редактор агентства Vector News турецькою мовою. Працює в Україні з 2005 року.

Нагадаємо, 14 липня турецький ресурс Ukrayna Haber, який базується в Україні, повідомив, що співробітники Національної розвідувальної організації Туреччини (MIT) викрали і доправили з України двох своїх громадян — Юсуфа Інана та Саліха Зеки Йігіта. Обидва викрадених мали дозвіл на проживання в Україні. На батьківщині їх звинувачують у причетності до руху Фетхуллаха Ґюлена, який там офіційно вважається терористичним та нібито причетним до невдалої спроби державного перевороту у 2016 році. 

За даними ООН, з липня 2016 року, коли в Туреччині сталася спроба військового перевороту, звільнили близько 160 тисяч державних службовців різних рангів. З них понад 50 тисяч звинуватили - переважно в держзраді та спробі насильницького повалення державного ладу - та ув'язнили. Часто цим людям закидали зв'язки із рухом Фетхуллаха Гюлена, на якого Анкара покладає відповідальність за спробу повалити режим Ердогана. Такі дії турецької влади викликали різку критику з боку міжнародної спільноти. 

Стали відомі деталі викрадення турецького журналіста з України

Стали відомі деталі викрадення турецького журналіста з України

Повʼязані теми:

Наступна публікація