Журналіст може потрапити під суд через скандальне інтерв'ю із майданівцем Бубенчиком

Журналіст може потрапити під суд через скандальне інтерв'ю із майданівцем Бубенчиком

Іван Бубенчик

Журналіста звинувачують у маніпуляції.

На журналіста видання Bird In Flight Івана Сіяка хочуть подати до суду через публікацію інтерв'ю з героєм документального фільму "Бранці" Іваном Бубенчиком. Як пише "Детектор Медіа", позиватися до журналіста збирається компанія "86 prokat", яка займається дистрибуцією цієї стрічки. Сам же фільм вийшов 18 лютого.

"Запис розмови був зроблений без відома співрозмовника. Інтерв'ю вийшло у той же день без попередження і узгодження. Текст побудований на вирваних з контексту фраз. Сенсаційний заголовок добив джентльменський набір: людину, яка зробила складний особистий вибір і готова взяти за нього відповідальність, назавжди перетворено в головоріза", - наголосила кураторка фестивалю "86" Надія Парфан.

Водночас, журналіст Іван Сіяк, який брав інтерв'ю, пояснив, що готував його безвідносно до фільму. "Ми це жодним чином не приховували. Єдина вимога з боку піарників "Бранців" була - згадати про фільм. Ми згадали і за власною ініціативою поставили посилання на їхній сайт. Потім вони попросили написати про день початку національного прокату - і ми теж написали", - сказав журналіст.

Він також додав, що запис розмови не був зроблений без відома співрозмовника: "Я тримав диктофон у руці і попередив, що можу вимкнути його, якщо Іван захоче розповісти щось "не для друку". Також журналіст підкреслює, що до інтерв'ю увійшло 80% з відповідей Івана Бубенчика.

Водночас голова правління ГО "Телекритика" Наталія Лігачова наголосила, що журналіст вчинив маніпуляцію. Його твердження про те, що першими жертвами 20 лютого на Інститутській були не протестувальники, а беркутівці – у тексті інтерв'ю нічим не підтверджене.

Зазначимо, викривальне інтерв'ю під заголовком "Іван Бубонець: Я вбив їх у потилицю, це правда" з'явилося 19 лютого на сайті Bird In Flight. В інтерв'ю йдеться, що першими убитими 20 лютого 2014 року, в день розстрілу протестувальників на Інститутській, були не активісти Майдану, а бійці "Беркута".

Нагадаємо, що в п'ятницю, 5 лютого, СБУ і Генпрокуратура ідентифікували вогнепальну зброю, з якої вбивали активістів Майдану. Генеральний прокурор Віктор Шокін зазначив, що слідством доведено "повністю і беззаперечно, що з цієї зброї вбивали майданівців". Він пообіцяв найближчим часом повідомити, в яких конкретно випадках вона використовувалася.

Генпрокуратура відзвітувала про розслідування подій 18 лютого 2014 року

Генпрокуратура відзвітувала про розслідування  подій 18 лютого 2014 року

Повʼязані теми:

Наступна публікація