Журналісти оприлюднили відомості про тісні контакти з силовиками підозрюваного у вбивстві Гандзюк

Журналісти оприлюднили відомості про тісні контакти з силовиками підозрюваного у вбивстві Гандзюк

Фото: УНІАН

Правоохоронці здебільшого мовчать або все спростовують.

Журналісти "Слідства.Інфо" отримали інформацію про те, що підозрюваний в організації вбивства Катерини Гандзюк Ігор Павловський часто телефонував херсонським правоохоронцям в день замаху на активістку. Також він зідзвонювався з силовиками в інші важливі для розслідування дні, повідомляється у фільмі-розслідуванні "Гандзюк: системне вбивство".

Так, у день нападу, вранці 31 липня, Павловський телефонував голові Чаплинського міжрайвідділу СБУ Антону Запорожцю. "Його особа цікава тим, що цей чоловік живе в будинку, де мешкала Катерина. Чому саме йому дзвонив Ігор Павловський після того, як активістку облили кислотою, співробітник СБУ відмовився говорити", - повідомляють журналісти. Також від дня нападу на активістку та протягом літа й осені минулого року Павловський майже 30 разів контактував ще з одним співробітником спецслужби — очільником міжрайвідділу СБУ в Олешківському районі Борисом Плахутою.

У Шевченківському суді поновилося засідання у справі вбивства Гандзюк

У Шевченківському суді поновилося засідання у справі вбивства Гандзюк

Наступного дня після нападу Павловський мав три телефонні розмови з тодішнім начальником Новокаховської поліції Сергієм Сидоренком, котрому підпорядковується Олешківська поліція. "І Плахута, і Сидоренко відмовилися коментувати цю інформацію журналістам. Майже одразу після смерті Гандзюк Сидоренка перевели працювати з Херсона в Миколаїв, де він очолив кримінальну поліцію області. Чи не найбільше Павловський зідзвонювався з керівником Новокаховської прокуратури Олександром Королем — понад 160 разів протягом півроку. Король очолює місцеву прокуратуру, яка вела справу про підпал лісу. Він передавав провадження Генпрокуратурі, коли напад на Гандзюк пов’язали з вирубуванням насаджень. Згодом справу про підпал лісу Генпрокуратура також долучила до матеріалів про вбивство активістки", - вказують у "Слідстві.Інфо".

Схема замовлення вбивства Гандзюк

Король пояснив своє спілкування з Павловським тим, що той був помічником депутата та постійно з’ясовував ситуацію щодо різноманітних звернень, тому "доводилося спілкуватися". Натомість правоохоронець заперечив контакти із підозрюваним саме щодо справи Гандзюк. Зверненнями від народного депутата Паламарчука пояснив своє спілкування з Павловським і заступник прокурора Херсонської обласної прокуратури Костянтин Шабуняєв. Водночас нардеп Паламарчук стверджує, що Павловський не міг звертатися до правоохоронців, адже не мав таких повноважень. "Він не може сам написати запит і не може звернутися сам, це просто не його функція. Він не може сам писати звернення, не може сам піти, до кого він піде? Хто він такий?" — заявив він.

"З просуванням справи контакти Павловського змінювалися. Спочатку він контактував здебільшого з представниками поліції, а наприкінці серпня, коли нападників уже затримали, зідзвонювався з начальником місцевої колонії Олександром Гусарєвим. Однак журналістам Гусарєв сказав, що взагалі не знає Павловського й не спілкувався з ним. Керівники правоохоронних органів Херсонщини відмовили "Слідству.Інфо" в інтерв’ю щодо справи Гандзюк", - повідомляють автори журналістського розслідування.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року у Херсоні стався напад на активістку Катерину Гандзюк. Нападник чекав жертву біля під'їзду і хлюпнув на дівчину концентрованою сірчаною кислотою. Жінка отримала опіки 30% тіла. Від отриманих опіків Катерина померла 4 листопада. Її справу одразу ж перекваліфікували на закінчене умисне вбивство.

У справі Гандзюк правоохоронці спочатку затримали п’ятьох підозрюваних - організатора злочину та безпосередніх виконавців. Організатори спільноти "Хто замовив Катю Гандзюк?" у Facebook, активісти, а також Telegram-канал The Newsroom оприлюднили власні результати розслідування з посиланням на власні джерела, у яких назвали посередником між замовником вбивства та організатором помічника нардепа Паламарчука Ігоря Павловського. Своєю чергою, Паламарчук спростував всі звинувачення у причетності до вбивства Гандзюк. Разом з цим він звільнив Павловського, аби "уникнути тиску на слідство". У середині листопада суд заарештував Павловського без альтернативи застави.

Крім цього, прокуратура оголосила підозру у цій справі Олексію Левіну на прізвисько "Москаль-молодший". Левін був засуджений за організацію вбивств та розбійних нападів у Херсонській області на водіїв на автомагістралях. Після перших затримань він втік з України. Повідомлялося про те, що Левіна пов'язують з головою Херсонської облради, партійцем "Батьківщини" Владиславом Мангером, партійцем "Блоку Петра Порошенка" Андрієм Гордєєвим та заступником Гордєєва - Євгеном Рищуком. Останній вирішив подати заяву про тимчасове відсторонення з посади на час розслідування резонансної справи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація