Журналісти показали, як легко перетнути український кордон та отримати фейкові документи

Журналісти показали, як легко перетнути український кордон та отримати фейкові документи

Фото: УНІАН

Бойовики з захоплених територій розповзаються, як таргани.

В серці України СБУ накрила центр виготовлення документів. Зокрема, тут можна було придбати паспорти, дипломи, свідоцтва на справжніх бланках, які друкувалися на околиці Києва.

Про це повідомляють Гроші.

Наразі серед ватажків бойовиків на українські документи особливий ажіотаж, тож для них і ціни  - подвійні. Навіть ті, хто не може зв'язати й двох слів, на руках мають диплом доктора наук з історії і філософії. На таких документах підписи, печатки, водяні знаки виглядають як справжні. Тож відрізнити їх від оригіналу майже не можливо.

Журналісти підкреслюють, що терористи розуміють, що в ОРДЛО їм нічого не світить і  ті, хто має кілька тисяч доларів, купують собі "квиток в ненависну Україну".

Цікаво також і те, яким чином бойовики дістаються до своїх липових дипломів.  

За словами таксиста із одного з прифронтових місць, безпечніше потрапити до України через Росію. Оскільки кордон між двома країнами, які воюють, майже не контролюється.

Яскраве підтвердження цьому історія російського парубка, який вчився військовій справі в Московському суворовському училищі. Він наслухався пропагандистського телебачення і вирішив поїхати на Донбас "мирити братні народи".

"Спочатку я був як і більшість - за Росію. Думали, що Росія - хороша країна, миротворець, як війна у Чечні, Грузії, Афгані... Всі говорили, що допомагають нашим братам", - каже він.

Але воювати на Донбасі кадет не схотів, спочатку сам вирішив подивитися к живуть українці.  Він стверджує, що перетнути кордон між Росією і Україною - раз плюнути. Парубок приїхав до Курська, дістався поближче до кордону і з рюкзаком за плечима просто прийшов в Україну, вийшов неподалік Сум.

"Коли переходив, було відчуття, наче кордон відкритий - перетинай, хто хоче", - додав молодик.

На хлопця, який йшов з Росії до України взагалі ніхто не звернув уваги. Кадет кілька місяців прожив в українських друзів поки не зрозумів - йому кадровому військовому таки доведеться взяти в руки автомат і почав боронити Україну.

В нього немає паспорта України та й наврядчи він його отримає, бо офіційна процедура дуже складна.

Повідомляється, що за три роки отримали українські паспорти лише одиниці, а ось терористам, як виявилось, розжитись документами набагато легше.

Наразі невідомо, скільки фальшивих українців потрапляє до України через дірки у кордоні.

Нагадаємо, контррозвідка розкрила грандіозну схему друку фейкових документів у Києві для бойовиків. 13 квітня 2017 року контррозвідкою спільно з Головним слідчим управлінням СБ України було викрито та заблоковано канал переправлення підробних документів у зону проведення АТО.

З їхньою допомогою, з будь-якого бойовика вони могли зробити спеціаліста, магістра, кандидата і навіть доктора наук. Дипломи українського, російського та радянського зразків, підробні паспорти, водійські та службові посвідчення, – все це пропонувалося "воїнам руського міра". Ось він, секрет вищої освіти "новоросів".

Встановлено, що члени ОЗГ упродовж 2015-2017 років забезпечували бойовиків "ДНР/ЛНР", а також співробітників так званої "МДБ ДНР", під прикриттям яких діють російські спецслужби, підробними документами про освіту, посвідченнями на право керування транспортними засобами, свідоцтвами про право власності на автомобільний транспорт, паспортами, посвідками на проживання тощо. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація