Журналісти розповіли, як чиновники заробляють шалені гроші на земельних махінаціях

Журналісти розповіли, як чиновники заробляють шалені гроші на земельних махінаціях

Чиновницю затримали "на гарячому" зі 100 тисячами доларів / Фото: Гроші

Жінку, яка отримала солідний хабар за ділянку, затримали правоохоронці. 

Чиновники на місцях, попри показово скромне життя, заробляють сотні тисяч доларів на хабарах за земельні махінації, йдеться у сюжеті програми "Гроші".

Мальовниче село Трипілля, що неподалік Києва за свою більш ніж тисячолітню історію не знало такої ганьби. Директор київського підприємства "Укрспецзем" нібито вимагала 200 тисяч доларів за використання 4 гектарів землі у вказаному районі.  

"200 тисяч доларів хабара вимагала  директор Київського ДП "Укрспецзем" Державного агентства земельних ресурсів України - за видачу свідоцтва на постійне користування 4 га землі в Обухівському районі. Отримала перші 100 тисяч доларів... Затримана на місці злочину (86 тисяч доларів) разом із посередником - радником Глави Держкомземагенства (14 тисяч доларів)", - написав на своїй сторінці у Facebook глава МВС Арсен Аваков.

Як чиновники на місцях заробляють на махінаціях із землею

Як чиновники на місцях заробляють на махінаціях із землею

Заява міністра внутрішніх справ шокувала мешканців старовинного села. У сільраді присягалися, що ані клаптика своєї дорогої землі вони останнім часом нікому навіть не думали видавати.

"У нас велика черга на земельні ділянки. У нас більше 600 сімей молодят, які стоять на черзі на земельні ділянки.   Так що виділити комусь, десь…", - заявила Віка Хапкова, секретар Трипільської міськради.

Про які ж чотири гектари розповів міністр, не розуміє навіть секретар ради, яка готує на розгляд сільської сесії земельні рішення. Ще більше її дивує, що правоохоронців під час обшуку цікавила цілком конкретна - 47 сесія, яка відбулась наприкінці лютого. При цьому, на ній земельні питання взагалі не розглядалися.

Через загадковість загальнодержавного скандалу, у центрі якого опинилося мальовниче Трипілля, місцеві жителі висувають найрізноманітніші версії: від великої політики - до помсти товстосумів, яким місцева влада заважає намивати пісок.

Ясність внесли у прокуратурі Києва. Виявилося, що земля, яку хабарники оцінили у 200 тисяч доларів, розташована поза межами Трипілля. А відтак, від сільради потрібно було не рішення сесії, а лише довідка.

"Довідка, що до даної земельної ділянки немає прав інших осіб. Ця довідка є в подальшому підставою для управління земельних ресурсів оформляти дану ділянку без згоди ради", - заявив заступник прокурора відділу Прокуратури Києва Олег Тапала.

За даними прокурора, у вчиненні злочину підозрюється і вже арештована керівниця Київського регіонального держпідприємства "Укрспецзем" Ніна Тарабій. Мовляв, саме вона оформлювала і подавала до органів усі документи.

У непримітному офісі "Укрспецзему" у селищі Рокитне колишні підлеглі Ніни Іванівни ніяк не повірять у те що сталося. Жінки запевняють, що за Тарабій ніколи не помічали жаги до наживи та розкошів, жила вона досить скромно, а на шопінг їздила хіба що на ринок у Білій Церкві.

Утім, рік тому вона переїхала до Києва, працювати над ліквідацією вже сумнозвісного "Укрспецзему". Арештована нині землевпорядниця мешкала у сільському будинку, їздила на недорогій іномарці, яку взяла в кредит. І саме в цій машині вона, за версією слідства, і отримала сто тисяч доларів. Частину з яких - 14 тисяч - відвезла спільнику, також арештованому раднику голови Держземагенства В'ячеславу Тарнавському

Тарабій мала поділитись іще з кимось, підозрює слідство. Експерти сподіваються, що трипільська історія не закінчиться на селі, а дасть поштовх для викриттів у найвищих колах.

Як повідомлялося раніше, днями на Київщині викрили аферу із понад 20 гектарами землі. 

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація